Cadmus fordítás Cadmus

Jordániában tartja közgyűlését az EBRD

2018. 05. 07.

Fennállásának több mint negyedszázados történetében először Jordániában tartja éves közgyűlését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az EBRD, amelyet eredetileg a közép- és kelet-európai térség gazdasági átalakulásának finanszírozására hoztak létre 1991-ben, 2012-ben vonta be működési területének tagországai közé Egyiptomot, Jordániát, Marokkót és Tunéziát.

A londoni székhelyű pénzintézet azóta 169 fejlesztési programra összesen több mint 6,5 milliárd euró finanszírozást nyújtott a négy országnak. A folyósítások 72 százalékát helyi magánszektorbeli vállalkozások kapták.

A jövő szerdán kezdődő kétnapos éves közgyűlést hivatalosan bejelentő pénteki tájékoztatásában az EBRD közölte: Sir Suma Chakrabarti, a bank elnöke a 68 részvényes ország és szervezet elé terjeszti azt a véleményét, hogy az EBRD tőkehelyzete lehetővé teszi a teljes tevékenységi területnek nyújtott éves finanszírozási érték 3 milliárd eurós megemelését.

Az EBRD 2017-ben összesen 9,7 milliárd euró finanszírozást juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének; ez éves rekord.

A bank egy évvel korábban 9,4 milliárd, 2015-ben 8,85 milliárd euró finanszírozással támogatta tevékenységi régióját.

Az EBRD-finanszírozásban részesített egyedi programok száma is rekordra emelkedett tavaly: a bank 2017-ben 412 fejlesztési beruházást finanszírozott az előző évi 378 program után.

Magyarország 2017-ben öt finanszírozási programra 118 millió eurót kapott az EBRD-től. Egy évvel korábban két magyarországi program 127 millió euró EBRD-finanszírozásban részesült.

Magyarország az EBRD megalakulása óta összesen 3,014 milliárd eurót kapott a pénzintézettől 178 különböző programra.

A pénzintézet nettó eredménye 2017-ben 772 millió euró volt.

Az EBRD egy évvel korábban 992 millió eurós nettó eredményről számolt be, de a bank az elmúlt öt év átlagában hozzávetőleg 620 millió eurós éves nyereséggel működött.

Profitline.hu

Megosztom:

,




Back to Top ↑