Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Szíria

2015. 05. 26.

Hadijelentés a nyugati és észak-szíriai frontokról

2015. 05. 26.

A Hezbollah elfoglalta Tal Thaldzsah nyugati magaslatait a Qalamun-hegységben

11205597_550593655083182_2985066218567525969_n

szír-libanoni határ

Hétfő reggel a Hezbollah önkéntesei együttműködve a Szíriai Arab Hadsereg 1. Páncélos Hadosztály 20. és 128. Dandáraival összecsaptak a Szírián élősködő Al-Kaida terroristák szervezetével a Nuszra Frontal a stratégiai fekvésű Tal Thaldzsah hegytetőn, ahol a vahabita terroristák ellentámadással próbálkoztak, hogy visszavegyék a libanoni ellenállás és a Szíriai Arab Fegyveres Erők által felszabadított területeket.

Azonban a Nuszra Fronta terroristák támadása sikertelen volt, mert a Hezbollah és a Szíriai Arab Fegyveres Erők képesek voltak ellenállni a rohamnak és meggátolták az ellenség előretörését, ennek eredményeként válaszcsapást mértek a Tal Thaldzsah hegyen nem sokkal azután, hogy a vahabita fegyveresek visszavonultak a hegycsúcs nyugati széléről.

Most már offenzívába kezdve a Hezbollah és a Szíriai Arab Fegyveres Erők nem vesztegették az időt, ellentámadást hajtottak végre a Nuszra Front ellen; ebben az ellenakcióban a libanoni ellenállás és a Szíriai Arab Fegyveres Erők teljesen elfoglalták a Tal Thaldzsah hegycsúcstól nyugatra lévő magaslatokat mielőtt az Al-Kaida terroristák arra kényszerültek, hogy teljesen visszavonuljanak az északi meredek hegyek felé.

A Nuszra Front terrorszervezet kínlódik, hogy fenntartsa hatalmát a Qalamun-hegységben megszállt területein miután a Szíriai Arab Fegyveres Erők és a Hezbollah elfoglalták a fontos hegycsúcsot Tal Al-Musszánál, ebben a helyzetben az Al-Kaida terroristáknak már nincsenek számottevő állásai, hogy ellentámadásba kezdjenek a felszabadult területeken.

A Qalamun-hegység szíriai oldalát majdnem teljesen visszafoglalták a Hezbollah és a Szíriai Arab Fegyveres Erők, ezután már az Al-Zabadani járás megtisztíására tudják összpontosítani figyelmüket, ahol jelenleg a Szíriai Arab Hadsereg 1. Páncélos Hadosztály 13. Dandár alegységei jelenleg a Nuszra Front és a Szukkur Al-Zabadani terrorista csoportok ellen harcolnak a hegyvidéki körzet ellenőrzéséért.

Rendkívüli hír: egy pilóta nélküli felderítő repülőgép ütközött egy lakóháznak Lattakia városában

11350616_533617293443541_1374934970875675728_n

A drón becsapódása utáni füstfelhő

Hétfőn délelőtt 09.15 órakor damaszkuszi idő szerint egy hangos robbanás rázta meg Lattakia tartomány fővárosát, amikor egy pilóta nélküli felderítő repülő eszköz ütközött egy lakóépületbe és narancssárga színű füstfelhőt bocsátott ki a nyugat-szíriai tengerparti városban.

Egy Lattakia tartományi katonai forrás szerint, a hangos robbanást sokan egy bombának vélték, amit egy lakóépületben robbantottak fel; azonban videó felvétel igazolta, hogy a robbanást valójában egy személyzet nélküli felderítő repülő eszköz (drón) okozta, ami a tengerparti tartomány felett repült.

Mostanáig a szíriai hatóságok nem tudták megállapítani kihez tartozik a felderítő drón, még nincsennek részletek az ütközések és a lakóépületben keletkezett károsodással kapcsolatban.

Ez az első alkalom, hogy egy személyzet nélküli repülőeszköz egy civil lakónegyedre zuhant le Szíriában; azonban ez a második drón, ami illegálisan lépett be Szíria légterébe Lattakia tartomány területén az elmúlt két hónapban. Az első ilyen pilóta nélküli repülő eszköz az Egyesült Államok Légierejének tulajdonában volt és a Szíriai Arab Hadsereg lőtte le Lattakia tartomány északi része felett.

Jelenleg még nincs igazolt halott áldozata a végzetes drón ütközésnek, a Lattakia tartományi források jelentették, hogy több sérültet kellett kórházba szállítani a robbanás során szerzett sebesülései miatt

A Szíriai Arab Fegyveres Erők megközelítették az utolsó Al-Kaida erősséget az Al-Ghaab-síkságon

11200617_525823007556303_5005586936216386116_n-702x336

Szíriai katona

A Szíriai Arab Hadsereg, Köztársasági Gárda 106. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel és a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) önkénteseivel keményen megtámadták a Tal Afajszeh-magaslatot, lerohanva dél-nyugati részét az Al-Szirminajah várost uraló kiemelkedésnek az Al-Ghaab-síkság nyugati felén.

A Tal Afajszeh-magaslaton vívott reggeli intenzív összecsapások után a Szíriai Arab Fegyveres Erők képesek voltak teljes ellenőrzést szerezni a kiemelkedés dél-nyugati részén és likvidáltak egy tucatnál több a Szírián élősködő Al-Kaida tagszervezethez, a Nuszra Fronthoz és a vele szövetséges Harakat Ahrar Al-Sham és Dzsund Al-Aksza terrorszervezetekhez tartozó ellenséges fegyverest Hama tartománynak ezen a részén.

Amennyiben a Szíriai Arab Fegyveres Erők teljes ellenőrzést szereznek Tal Afajszeh felett, akkor hatásosan tudnak állásokat foglalni egy Al-Szirminajah város visszavételére indítandó hadműveletben az Al-Ghaab-Síkságon; ez a város közvetlenül keletre fekszik a Lattakia tartomány keleti felében lévő Junisz Próféta Hegyétől és az utolsó megmaradt Al-Kadia megszállás alatt lévő erősség ebben a térségben.

A Tal Afajszeh elleni rohamon kívül a Szíriai Arab Fegyveres Erők megtámadták az Al-Kaida zsoldosokat Kasztun település külterületén, ahol szembeszálltak a megszállók nagy kontingensével annak érdekében, hogy harcállásokat foglaljanak ennek a városnak az elfoglalására közvetlenül dél-keletre Jisr Al-Shughurtól.

A Jisr Al-Shughur városi kórházat védő katonák kikerülték az Al-Kaida fegyvereseit

civilek

A városi kórházból polgári személyeket is kimentettek

Több mint egy hónapig álltak a Szíriai Arab Hadsereg 1. Páncélos Hadosztály 45. Ezred és a 11. Páncélos Hadosztály 87. Dandár katonái brutális ostrom alatt a Jisr Al-Shughur Nemzeti Kórház épületegyüttesében, amelynek során az Al-Kaida terrorhálózathoz tartozó Nuszra Front fegyveresei megpróbálták kíméletlenül áttörni a Szíriai Arab Fegyveres Erők arcvonalát, hogy elfoglalják a egészségügyi létesítményt.

Péntek reggel a Szíriai Arab Fegyveres Erők döntést hoztak, hogy megpróbálják kivonni katonáikat a Jisr Al-Shughur Nemzeti Kórház romos épülettömbjéből és utat nyitnak nekik a Nemzetvédelmi Erők ellenőrzése alatt lévő Szawmill ellenőrző pontig (elkerülve a Nuszra Front támadó fegyvereseit) a Szíriai Arab Légierő vahabita terroristák elleni légi csapásainak fedezetében.

A kimenekítési tervet a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnokságának hadműveleti tisztjei dolgozták ki; létrehoztak egy vészforgatókönyvet ami alapján egy kivonási útvonalat biztosítottak a Jisr Al-Shughur városi kórházban elbarikádozott katonáknak, miközben a Szíriai Légierőnek keményen bombáznia kellett az ellenséges fegyvereseket annak érdekében, hogy távol tartsa őket.

Némi kezdeti zavart követően 127 katona és polgári személy jutott így biztonságos helyre, közöttük volt a művelet irányítója Mahmud Szobhea ezredes, akivel riportot készített a szíriai Al-Ikhbarija TV csatorna, röviddel Lattakia tartomány fővárosába történő megérkezésük után.

Egy katonai forrás szerint az elesett katonák számát a Jisr Al-Shughur városi kórházat védő 170-180 fő közül még nem határozták meg. Az ostrom és a kivonási művelet során hősi halált halt katonák pontos számának megállapítása valószínűleg néhány napig még eltart.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑