Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan párbeszédre szólította fel Putyint és Porosenkót

2018. 11. 28.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán telefonon keresztül is párbeszédre szólította Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfőt a Kercsi-szorosnál vasárnap történt katonai incidenst követően – közölte a török elnöki hivatal.

Erdogan már kedden a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén is párbeszédre szólította Oroszországot és Ukrajnát. Egyúttal leszögezte: Ankara akkor elégedett, ha Moszkvát és Kijevet nem egymással szemben, hanem egymás oldalán látja. Törökországnak az a szándéka, hogy a jövőben is megőrzi mind az Oroszországgal, mind az Ukrajnával kialakított együttműködését – tette hozzá.

Erdogan szerdán külön-külön beszélt Putyinnal és Porosenkóval a két fél között kiújuló feszültségről. A beszámoló szerint Erdogan meghallgatta az orosz, majd az ukrán elnök álláspontját, és aggodalmát fejezte ki az utóbbi napokban kialakult helyzet miatt. A török államfő annak jelentőségét is hangsúlyozta a beszélgetések során, hogy Moszkva és Kijev a problémájukat a diplomácia útján oldja meg.

Szerdán a Yeni Safak című, török kormányközeli napilap egyik tárcaírója, Nedret Ersanel írásában közvetítői szerepet javasolt a török vezetésnek az orosz-ukrán viszályban.

November 25-én a Kercsi-szorosban, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrhajói tüzet nyitottak három kisebb ukrán hadihajóra, elfoglalták, majd Kercs kikötőjébe vontatták őket. A fedélzetükön tartózkodó 24 ukrán matrózt őrizetbe vették, kihallgatásuk után bíróság elé állították őket.

Kijev álláspontja szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, de nem kaptak választ, ezért az orosz hajók indokolatlanul nyitottak rájuk tüzet, megsértették az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló orosz-ukrán megállapodást is.

Moszkva ellenben az ukrán felet tette felelőssé, azt állítja, hogy az ukrán hadiflotta járművei megsértették Oroszország területi vizeit, és az irányváltoztatást sürgető felszólításokra és a figyelmeztető lövésekre sem reagálva a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást az orosz fél engedélyhez köti. Az FSZB azt állította, hogy az ukrán hajók irányították elsőként fegybereiket az orosz parti őrség járműveire.

A történtek miatt Petro Porosenko ukrán államfő rendeletet adott ki arról, hogy 30 napra hadiállapotot – az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtáját – vezetnek be Ukrajnában. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.

Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑