Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ távozó különmegbízottja csalódott az asztanai tárgyalások kudarca miatt

2018. 12. 01.

Staffan de Mistura, az ENSZ hamarosan távozó szíriai különmegbízottja csalódottan nyilatkozott csütörtökön az Asztanában orosz-iráni-török közvetítéssel megtartott újabb tárgyalási fordulóról, szerinte ez elszalasztott alkalom volt a szíriai nép szempontjából – írja az MTI.

Mistura már november végén távozni akart a tisztségből, de több mint egy héttel ezelőtt vállalta, hogy tesz még egy utolsó kísérletet szíriai alkotmányozó bizottság felállítására, hátha ez sikerül decemberben. A testületnek kulcsszerepet szánnak egy új alkotmány kidolgozásában, a következő választások megtartásában és a háború lezárásában. Az ügyben tíz hónapja nincs előrelépés.

Nem történt semmilyen kézzelfogható előrelépés a kazah fővárosban megtartott újabb kétnapos tárgyaláson”

– írta közleményében Mistura hivatala.

A szíriai háborúban Oroszország és Irán a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogatja, míg Törökország a lázadókat, de mindhárom ország kezességet vállalt a szíriai feszültségcsökkentési övezetek működéséért.

Aszad kormánya viszont mindig elutasította, hogy a nemzetközi erők segítségével újraírják az ország alkotmányát, ragaszkodik ahhoz, hogy ez a szíriaiak saját ügye, az ENSZ és a közvetítő három ország még csak nem is segíthet ebben.

A hivatalát 2014 óta betöltő svéd-olasz Staffan de Mistura, október végén személyes okokra hivatkozva távozik pozíciójából. Helyére António Guterres ENSZ-főtitkár Geir Pedersen norvég diplomatát javasolta.

888.hu

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑