Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Népszavazást tartanak a Fülöp-szigeteken

2019. 01. 27.

A Fülöp-szigetek déli részén élő muzulmán moroknak további autonómiát előirányzó Bangsamoro Organikus Törvény elfogadásáról népszavazás útján döntenek.

A Fülöp-szigetek déli részén élő muzulmán moroknak további autonómiát előirányzó Bangsamoro Organikus Törvény elfogadásáról népszavazás útján döntenek, és értesülések szerint a népszavazáson az igen szavazatok kerültek többségbe.

A helyi sajtóban napvilágot látott hírekre hivatkozva nem hivatalos eredmények szerint, a január 21.-ei népszavazáson az igen szavazatok kerültek többségbe Maguindanaóban, Lanao Del Surban, és a térségben fekvő Basilan-, Tawi-tawi és Sulu-szigeteken, valamint a jelenleg autonómiával nem rendelkező Cotabatóban és Isabelában.

A helyi ABS-CBN News közlése szerint, a törvény Maguindanaóban 9 ezer 96-an nemet mondtak, 599 ezer 581-en igennel szavaztak, Lanao Del Surban 9 ezer 735 nem, 503 ezer 420 igen, Cotabatóban 24 ezer 994 nem, 36 ezer 682 igen, Isabelában 22 ezer 441 nem 19 ezer 32 igen, a Basilan-szigeten 6 ezer 486 nem, 147 ezer 598 igen, a Tawi-tawi-szigeten 9 ezer 907 nem, 151 ezer 788 igen, és a Sulu-szigeten 163 ezer 526 nem, 137 ezer 630 igen szavazatot kapott.

Hét közigazgatási régióban tartották a népszavazást, közülük kettőben a nem szavazatok, ötben pedig az igen szavazatok kerültek többségbe.

Ha a népszavazáson az igen szavazatok nyernek, a meglévő Muszlim Mindanao Autonóm Régiót váltja fel a Bangsamoro Muszlim Mindanao Autonóm Régió.

Az eredmények szerint, február 6.-án második népszavazásra kerül sor a következő kérdésben: “Szeretne-e szerepelni a Bangsamoro Muszlim Mindanao Autonóm Régióban”.

A Lanao del Norte térségében elhelyezkedő hat településen, az észak-cotobatoi hat város 39 falujában, és körzetében és az autonóm régióhoz csatlakozni kívánó településeken február 6.-án tartanak népszavazást.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök július végén írta alá azt a törvényt, mely átfogó autonómiát kínál a muzulmán Bangsamoronak, ráadásul gazdasági és jogi előnyökkel jár a térség muzulmán lakói számára.

A törvény átfogó autonómiát kínál a sűrűn lakott Mindanao tartomány több részének, és a környéken található szigeteknek.

Az új törvény alapján autonóm regionális kormánya lesz Bangsamoronak. A Bangsamoro Autonóm Régió fővárosa Cotabato lesz. A régióban olyan bíróságokat hoznak létre, melyek az iszlám jogrendet, a saríát alkalmazzák.

A központi kormány Mindanao adminisztratív hatáskörét átruházza a bangsamoroi kormányra. A bangsamoroi kormány és a nemzeti kormány egyidejűleg kezeli a belső vizek kérdését.

Az autonóm kormány hatáskörébe tartozik az energiaforrások hasznosítása.

Ráadásul a Moro Nemzeti Felszabadítási Front (MUKC) és a Moro İszlámi Felszabadítási Front (MİKC) harcosai csatlakozhatnak a bűnüldöző szervekhez.

TRT

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑