Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

230 millió zarándok látogatott el az indiai Kumbh Melá ünnepre

2019. 03. 05.

Rekordszámú zarándok látogatott el idén az észak-indiai Uttar Prades államban tartott Kumbh Melá ünnepére – közölték hivatalos források a februárban kezdődött vallási fesztivál hétfői zárónapján.

A tartományi kormányzat által vasárnap kiadott közlemény szerint az öt rituális alkalom során több mint 220 millió zarándok merült alá a vízben a Gangesz, a Jamuna és a Szaraszvati szent folyók találkozásánál.

A fesztivál egyik szervezője, Dilip Kumár Trigunajat hozzátette, hétfőre még további 10 milliót vártak a helyszínre, ezen a napon ugyanis sor kerül a hatodik, egyben utolsó rituális alámerülésre is, amelyet Sívának, a hindu szentháromság egyik istenének ajánlanak fel.

A most közzétett számok túlszárnyalják a legutóbbi, 2013-ban tartott Kumbh Melára összegyűltekét, ekkor ugyanis mintegy 120 millióan keresték fel a két folyó találkozását. 2007-ben ez a szám 70 millió volt.

A fesztivált néhány évente rendezik meg, a hindu csillagjósok által legkedvezőbbnek talált időpontokban, négy váltakozó helyszínen.

Tirgunajat a folyamatosan emelkedő létszámot a fesztivál szervezésére fordított erőfeszítéseknek tulajdonítja. Hivatalos források a megjelentek számára a többi közt az eladott vonat- és buszjegyek számából következtettek. Az egybegyűlt zarándokok száma majdnem háromszor akkora volt, mint Németország teljes lakossága. A hindu többségű India lakossága csaknem 1,3 milliárd.

A fesztivál, a szervezők szerint különösebb incidens nélkül zajlott le. A rendet mintegy 35 ezer rendőr és biztonsági őr biztosította. A Kumbh Melá történetében először helyet kaptak a hindu transzneműek is, ez pedig sokak szerint az ország transznemű közösségének a nagyobb elfogadása felé tett lépés.

A hinduk úgy tartják, hogy aki a Kumbh Melá, a világ legnagyobb vallási fesztiválja idején megfürdenek a szent folyók találkozásánál, lemossák magukról bűneiket. A rítus a lelki megtisztulás és az üdvösség felé mutat utat.

A Kumbh Melá az idén erős politikai színezettel is bírt, ugyanis kormányon lévő, hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) a nyári választások előtt különösen nagy hangsúlyt fordított rá, és mintegy 650 millió dollárt különített el az ünnepségre. Ez háromszorosa a 2013-ban erre a célra elköltött összegnek, noha ez utóbbi vallási szempontból nagyobb jelentőséggel bírt.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , ,




Back to Top ↑