Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 03. 08.

2014 óta százezer jazidi hagyta el Irakot

2019. 03. 08.

Az Iszlám Állam terroristái ezerháromszáz jazidit öltek meg. Az árván maradt gyerekek száma megközelíti a háromezret.

Az Iraki Kurd Regionális Kormányzat alapítványokért és vallási ügyekért felelős minisztériuma írásos nyilatkozatban osztott meg adatokat az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai által 2014. augusztus 3-a óta elkövetett bűncselekményeivel kapcsolatban, amelyeket a többségében Szindzsárban élő yazidikkel szemben követtek el.

A közlemény, amely kiemelte, hogy a szóban forgó adatokat az ENSZ is megerősítette, hogy az Irakban az Iszlám Állam megjelenése előtti körülbelül 550 ezer fős jezidi lakosságból 360 ezer fő a szervezet támadásait követően belföldön vándorolt el más helyekre, és 100 ezren Irakot elhagyva más országokban kerestek menedéket.

A nyilatkozat emellett hozzátette, hogy az Iszlám Állam támadásainak első napjaiban 1293 jazidit öltek meg, a szüleiket elvesztő jazidi gyermekek száma pedig 2745 volt.

A tájékoztatóban ismertették, hogy Szindzsár körzetben, ahol a jazidik egy tömben éltek, eddig 71 tömegsírt és tucatnyi különálló sírhelyet találtak azóta, hogy a területet teljesen visszafoglalták a terrorszervezettől.

A minisztérium közleményében ezen túlmenően arról számoltak be, hogy az Iszlám Álla  tagjai által elrabolt 6417 jazidit, köztük 3548 nő és 2869 férfi közül eddig csupán 3371-et tudtak kiszabadítani.

Az iraki vallási kisebbségek közé tartozó jazidik az Iszlám Állam támadásait megelőzően a Moszultól nyugatra található Szindzsár körzetben és Duhok tartomány különböző területein éltek.

A szervezet támadásait követően sok jazidi a Duhokban található sátortáborokba kényszerült menedéket keresni, míg néhányuk a Törökország által megnyitott táborokban telepedett le.

A kurd fegyveres milíciák szindzsári jelenléte, valamint amiatt, mert a körzetet a felszabadítás ellenére sem építették újjá, több ezer jazidi még mindig arra kényszerül, hogy sátortáborokban küzdjön a létfenntartásért.

TRT nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,




Back to Top ↑