Cadmus fordítás Cadmus

Kézigránátot hajítottak egy busz alá Kasmír India által ellenőrzött részén

2019. 03. 07.

Ismeretlenek kézigránátot hajítottak egy buszmegállóban várakozó busz alá Kasmír India által ellenőrzött részén, Dzsammu városában; egy ember meghalt, harmincan megsebesültek – közölték csütörtökön az indiai hatóságok.

Rendőrségi értesülések szerint a sebesültek közül négy állapota válságos. A rendőrség elindította a nyomozást.

Ugyancsak csütörtökön a kasmíri indiai hatóságok közölték, hogy meghosszabbították két fogva tartott szakadár vezető őrizetét. A döntést illetően arra vitatott törvényre hivatkoztak, amely lehetővé teszi, hogy a gyanúsítottakat akár két évig is őrizetben tartsák a mielőtt vádat emelnek ellenük. A Kasmíri Felszabadítási Front (JKLF), amelynek az egyik őrizetbe vett férfi, Jaszín Málik az elnöke, elítélte és önkényesnek nevezte a fogva tartást. A másik fogvatartott a nemrég betiltott Dzsamaat-e-Iszlami mozgalom szóvivője, egy bizonyos Záhid Ali.

Sokak szerint az intézkedés része annak a megtorlási hullámnak, amelyet a február 14-én, egy félkatonai szervezet gépkocsioszlopa ellen elkövetett robbantásos merénylet váltott ki. A merényletben, amelynek elkövetéséért a Mohamed hadsereg (Dzsais-e-Mohamed) nevű iszlamista szeparatista csoport jelentkezett, legalább 40-en meghaltak.

Újdelhi szerint a pakisztáni titkosszolgálat (ISI) áll a háttérben.

A vitatott hovatartozású Kasmírban – amelynek a másik része Pakisztánhoz tartozik – még szerdán is egymás megfigyelőállásait és falvait ágyúzták indiai és pakisztáni katonák.

A kasmíri határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet. India és Pakisztán 1947-es létrejötte óta három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑