Cadmus fordítás Cadmus

Hamis iraki papírok segítségével játssza ki Irán az amerikai olajembargót?

2019. 04. 01.

Az USA kilépett az atomalkuból és ezt követően újra szankciókat vezetett be Irán ellen. Ezek közül a legfontosabb az, mely megtiltja az irániak olajexportját. Nyolc ország felmentést kapott Washingtontól ez alól, de ez nem vonatkozik a finomított olajra.

Márpedig a Reuters oknyomozó újságírói kiderítették: finomított iráni olajat szállítanak egyes hajók exportra – hamisított iraki papírokkal. Bászra kikötőjéből indult állítólag két ilyen hajó, de ez a kikötő nyilvántartásában nem szerepel! Bászra a síiták fellegvára Irakban.

Irán és Irak kapcsolata kiváló azóta, hogy Bagdadban síita kormányzat van. Irakban a síiták alkotják a lakosság többségét, de Szaddám Huszein rendszere idejében elnyomták őket. Amióta a demokrácia létezik Irakban, a síiták többségben vannak a parlamentben Bagdadban. Irak és síita Irán szoros együttműködésének tehát nincsen akadálya.

A Reuters exkluzív beszámolója szerint nem lehet ugyan tudni, hogy ki és mikor hamisította az iraki hajózási dokumentumokat, de a végeredmény önmagáért beszél: Irán kijátszotta az olajembargót, melyet az USA a múlt év novemberében vezetett be ellene.

Globoport

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑