Cadmus fordítás Cadmus

Halállal lakolhatnak Mohamed próféta becsmérlői

2019. 04. 01.

Kegyetlennek és embertelennek nevezte az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala az új, szigorított brunei büntető törvénykönyvet hétfőn, és felszólította délkelet-ázsiai ország kormányát, hogy ne léptesse életbe a módosításokat.

„Felszólítom a kormányt, hogy ne léptesse életbe az új, drákói szigorú büntető törvénykönyvet, amely alkalmazása esetén komoly visszaesést jelent az emberi jogok védelmének terén” – írta közleményében Michelle Bachelet emberi jogi főbiztos.

Az április 3-tól érvényes új jogszabályok megkövezéssel büntetnék a melegeket és a házasságszédelgőket, míg a tolvajoknak kézlevágást helyeznek kilátásba. Halállal lakolhatnának az erőszaktevők, a rablók és Mohamed próféta becsmérlői is, az abortuszért pedig nyilvános megkorbácsolás járna.

Ugyancsak kifogásolható, hogy az új büntetésekről szóló kiegészítések a gyerekekre is vonatkoznának, ugyanis az iszlám vallás leggyakoribb értelmezése szerint ők a szexuális érettség korába lépve jogi értelemben is felnőtté válnak. Vallástudósok többsége ezt a kort fiúknál nagyjából tizenöt, kislányoknál kilenc évre teszi.

A brunei szultán 2014-ben vezette be az iszlám törvénykezés, a saría rendelkezéseit az ország jogrendjébe, hogy erősítse a vallás befolyását az apró olajmonarchiában. A mindössze 400 ezer lakosú délkelet-ázsiai ország régóta ismert konzervatív vallási törvényeiről, amelyek a többi között tiltják az alkohol árusítását is.

„A vallási alapú törvénykezés nem sértheti az emberi jogokat” – húzta alá Bachelet. „Az emberi jogok és a hit nem ellentétesek egymással, emberi értelmezésük hozza létre a szakadást” – vélekedett.

A főbiztos felajánlotta, hogy hivatala segít kidolgozni egy olyan szabályrendszert, amelyben a vallás és az emberi jogok megférnek egymással.

A brunei törvények eddig is engedélyezték a halálbüntetést, de 1957 óta senkit sem végeztek ki. Az ENSZ felszólította az ország kormányát, hogy tartsa fenn a halálbüntetési moratóriumot.

A törvénykönyv módosítása ellen jogvédő szervezeteken és politikusokon kívül olyan hírességek is tiltakoztak, mint George Clooney amerikai színész és Elton John brit énekes. Clooney a brunei szultán tulajdonában álló The Brunei Investment Company luxusszállói – például a Los Angeles-i Beverly Hills Hotel, a londoni Dorchester és a párizsi Plaza Athénée – bojkottjára szólított fel.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑