Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Szíria

2015. 07. 18.

Harcok Észak-Szíriában – Az ISIS vegyi fegyvert vetett be

2015. 07. 18.

Meghátrálni látszódik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet az észak-szíriai Haszaka tartományból. Az arabok, asszírok és kurdok lakta területen, a lakosság összefogásának köszönhetően menekülni kényszerülnek a terroristák. A kurd nép milícia az YPG állítása szerint az iszlamisták vegyi fegyver használatával próbálják visszaszorítani a kormányerők csapatait.

A Szíriai Arab Hadsereg előrenyomult Al-Haszakah nyugati részén; Elkezdődött a hadművelet második szakasza

Szerdán reggel a Szíriai Fegyveres Erők elkezdték a hadműveletek második fázisát Al-Haszakah tartomány fővárosában miután végleg képesek voltak megakadályozni az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet betörését a belvároson kívülről.

A fekete zászlós terrorszervezet három hete kezdődött offenzívájában jelentős sikereket ért el ebben a kelet-szíriai tartományban; azonban lassan de biztosan a Szíriai Fegyveres Erők visszaszerezték az elvesztett körzetek nagyobbik részét Al-Haszakah városában, a korábbiaktól eltérően az ISIS terrorszervezet három különböző irányból támadott a tartományi székhelyre.

Három hétbe került, hogy a Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztály 154. Dandára visszavegyen az Al-Nishwa-kerület nyugati részében területeket, miközben egy kíméletlen harcban kellett megállítani az ISIS előretörését a keleti részében; a Szíriai Fegyveres Erők szétzúzták és áttörték a terrorszervezet harcállásait.

Az Al-Nishwa-kerület nyugati részébe történt visszatéréskor a Hadsereg 154. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF), a Gozarto Véderővel (asszír keresztény milícia) és a Baath Zászlóaljakkal elfoglaltak 4 épülettömböt a keleti irányban és átvették az ellenőrzést a báránypiac területe (Szuk Al-Ghannem) felett miután szerda éjjel összecsaptak az ISIS terroristákkal.

Északra a tartományi fővárostól a Szíriai Arab Hadsereg, Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandára biztosította az Al-Haszakah és Al-Kamishli közötti országutat, miután egy ISIS fegyveresekből álló osztag sikertelenül próbálta meg elvágni a szíriai kormány északról a városba vezető ellátási útvonalát.

A Szíriai Arab Légierő nagyon elfoglalt volt a szerdai napon, mert 55 légi támadást hajtottak végre Al-Haszakah tartomány területén a megszálló terrorszervezetek állásai ellen.

A Szíriai Légierő elsődleges célpontja Al-Shadadi (délre Al-Haszakahtól) és Al-Hul (keletre Al-Haszakahtól) voltak; ezek a légi csapások a jelentések szerint jelentős pusztítást okoztak a terrorszervezet (amerikai gyártmányú) páncélozott járműveiben és haditechnikai eszközeiben, miközben több ellenséges terrorista is elhullott.

A városi sporttelepeknél az Al-Gwejran-kerület közelében a Szíriai Arab Hadsereg 5. Határvadász Dandára elfojtotta az ISIS fegyveresek beszivárgási kísérletét déli irányból; annak ellenére hogy több alkalommal kísérelték meg áttörni a védelmi vonalat.

Al-Haszakah tartomány nyugati részében a többségében kurdok alkotta “Népi Védelmi Bizottságok” (YPG) sikeres műveletet hajtottak végre Al-Abiad településen, elfoglalva az Al-Abiad hídat (Dzsizr Al-Abiad) az ISIS terroristákkal vívott heves harcok után.

Szíriai Arab Hadsereg katonái

Az ISIS terrorszervezet fokozatosan teret veszít Al-Haszakah városában

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezetnek rossz napjai voltak Al-Haszakahban ezen a héten, amikor a Szíriai Fegyveres Erők és a többségében kurd “Népi Védelmi Bizottságok” (YPG) külön-külön indítottak ellentámadást a tartományi fővároson belül és kívül, védelmi harcra kényszerítve a terrorista csoportokat először az elmúlt 3 hétben.

Csütörtökön sem alakultak jobban a dolgok az ISIS terroristák számára Al-Haszakah tartomány székhelyén belül; ez nagyobb részt annak volt köszönhető, hogy a Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztály 154. Dandára kíméletlenül támadta a terrorszervezet védelmi állásait az Al-Nishwa-kerület nyugati részében.

Képtelenül arra, hogy megakadályozza a Hadsereg előretörését az Al-Nishwa-kerület nyugati részében az ISIS terrorszervezet elvesztette a kiemelt jelentőségű Al-Haszakah szálló és a középiskola épületét; a Szíriai Fegyveres Erők teljesen ellenőrzésük alá vontak ezenkívül még további épülettömböket a korábban megszállt körzetben.

Az Al-Nishwa-kerület nyugati részében elért sikereken kívül a Szíriai Fegyveres Erők fokozatosan és kitartóan területeket foglaltak vissza az Al-Zuhur-kerületben, igazoltan likvidálva 19 ellenséges fegyverest és megsemmisítve három páncélozott járművet, amelyek 23 milliméteres légvédelmi gépfegyverekkel voltak felszerelve

Délre a tartományi fővárostól a kurd YPG milícia nem vesztegette az időt és megtámadta a terrorszervezetet az Al-Ahdath Ifjúsági Büntetés-végrehajtási Intézetnél és az Al-Haszakah elektromos műveknél, elfoglalva ezeket a helyszíneket heves összecsapások után az ISIS terroristáktól csütörtök reggelre.

Kurd katona

Vegyi fegyvert vetett be az Iszlám Állam

A szíriai kurd kormánypárti milícia az YPG és az iraki kurd Pesmargha szerint  az elmúlt hetekben a terrorszervezet több alkalommal is vegyi fegyvert használt a a kurdok visszaszorítása érdekében.

Az YPG egyik tisztje szerint a terroristák Haszaka város deli részén, a tartomány északkeleti részén illetve Tal Barak faluban használták a kezdetlegesnek tűnő vegyi fegyvereket.

Az YPG közleményében kifejtette, hogy több kurd katona lelte halálát a mérges gáz által okozott fulladás miatt. Több tucat katonát kellett kórházba szállítani akik a fájdalmas égési sérülésekre panaszkodtak .  Az kurdok több ISIS terroristát ejtettek foglyul akiknél gázálarcot találtak, ami bizonyítja a merges gázok használatát az Iszlám Állam oldaláról.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , ,




Back to Top ↑