Cadmus fordítás Cadmus

Irakban halálra ítélték az Iszlám Állam két tagját

2019. 06. 03.

Irakban halálra ítéltek további két francia állampolgárt vasárnap azért, mert az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet tagjai voltak – mondta el egy névtelenül nyilatkozó iraki ügyész.

A 32 éves, marokkói származású Fodil Tahar Aouidatéval és a 28 éves, algériai származású Vianney Ouraghival kilencre emelkedett az Irakban terrorizmus miatt halálra ítélt francia állampolgárok száma.

A kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai szövetség összesen 12, Szíriában letartóztatott francia állampolgárt adott át Iraknak januárban.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet korábban bírálta a külföldi harcosok elleni iraki eljárásokat, és felhívta a figyelmet, hogy számos halálraítélt azt állította: kínzással csikarták ki belőlük vallomásukat.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint az elítélt franciák „méltányos eljárásban” részesültek. A tárcavezető a héten azt nyilatkozta a Radio France Internationale (RFI) közszolgálati rádióadónak: Franciaország fokozza diplomáciai erőfeszítéseit, hogy az Irakban halálraítélt francia állampolgárokat ne végezzék ki. A külügyminiszter ugyanakkor aláhúzta, hogy országa nem fogadja vissza az Iszlám Államhoz csatlakozott állampolgárait.

A francia külügyminisztérium értesülései szerint mintegy 400-450 francia állampolgár van még életben, aki csatlakozott a térségben az Iszlám Államhoz, és ők vagy fogságba estek, vagy menekülttáborokban élnek.

MTI

Megosztom:

, ,




Back to Top ↑