Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Korrupciós váddal előzetes letartóztatásba helyezték a volt algériai ipari minisztert

2019. 07. 11.

Előzetes letartóztatásba helyezte – korrupció vádjával – szerdán az algériai legfelsőbb bíróság Juszef Juszfi volt ipari minisztert – jelentette az állami televízió.

Juszfi a legutóbbi magas rangú vezető, akit kenőpénzek ügyében folytatott nyomozás során őrizetbe vettek, amióta az idén kirobbantak a tüntetők által korruptnak tekintett vezetők felelősségre vonását és a régóta hatalomban lévő elit eltávolítását követelő demonstrációk.

A tiltakozók és a hadsereg nyomására április 2-án lemondott az észak-afrikai országot húsz éve irányító Abdel-Azíz Buteflika elnök. A tiltakozások azonban tovább folytatódtak az 1962-es függetlenné válás óta hatalomban lévő más befolyásos vezetők távozását is követelve a kőolaj-és földgázexportból élő észak-afrikai országban.

Juszfit, aki 2017 augusztusa és 2019 márciusa között volt ipari miniszter, közvagyon eltékozlásával és törvénytelen kiváltságok megszerzésével vádolják – jelentette az állami televízió, amely további részleteket nem közölt.

Közvagyon elprédálása

A legfelsőbb bíróság a múlt hónapban rendelte el magas rangú vezetők, közöttük Ahmed Ujahíja és Abdel-Málik Szellál volt miniszterelnökök őrizetbe vételét közvagyon elprédálása vádjával.

A tiltakozók most az általuk Buteflikához közel állónak tartott Abdel-Kader Benszaláh ügyvivő elnök és Nureddín Bedui miniszterelnök távozását követelik. A kormány az eredetileg július 4-re tervezett elnökválasztást a jelöltek hiánya miatt elhalasztotta. Újabb időpontot egyelőre nem jelöltek ki.

Benszaláh a múlt héten felszólította a politikai pártokat és a nemzet vezetőit, hogy vegyenek részt a választások előkészítésére irányuló átfogó párbeszédben, de az ellenzék elutasította az ajánlatot.

Tüntetések, jelszavak

Ahmed Gaid Szaláh vezérkari főnök szerdán ismét a hadsereg támogatásáról biztosította Benszaláht, akinek az alkotmány értelmében kedden járt le az ideiglenes elnöki megbízatása, de az elnökválasztás elhalasztásával de facto korlátlanul meghosszabbodott a mandátuma.

Szerdai beszédében Gaid Szaláh a tüntetések jelszavaira utalva nyíltan figyelmeztette azokat, akin nem hisznek abban, hogy Algériában polgári állam működik.

„A hazug jelszavak (…) mint például polgári állam követelése, nem pedig katonaié, mérgezett eszmék (…), amelyeket az Algériával és az intézményeivel ellenséges körök diktálnak” – mondta. „A katonai intézmények által jóváhagyott erőfeszítések eddig mind lényegében a haza legfőbb érdekét tartották tiszteletben” – tette hozzá.

Egyúttal komolyan figyelmeztette azokat, akik a katonai vezetés által hozott intézkedéseket megkérdőjelező kampányokat folytatnak.

Hirado.hu

Megosztom:

, , ,




Back to Top ↑