Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2020. 04. 28.

Afrikában csak most indul be a járvány, 10 millió fertőzött is lehet

2020. 04. 28.

A koronavírus-járvány kezdete óta szakértők sora fejezte ki aggodalmát Afrika miatt: a fejlett világ mérsékelni tudja a pusztítást, de mi lesz, ha a kórokozó rászabadul a gyenge egészségügyi infrastruktúrával rendelkező legszegényebb kontinensre? Nos, a helyzet egyelőre még nem olyan rossz, a járvány azonban az elmúlt napokban erőre kapott. Az afrikai kormányok pedig mindent megtesznek, hogy megállítsák a koronavírust – a következmények ugyanis valóban borzalmasak lehetnek.

Április 26-án mindössze harmincezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Afrikában. A majdnem 1,3 milliárd embernek otthont adó kontinensen így körülbelül annyi az ismert fertőzött, mint a 8,5 milliós lakosságú Svájcban. Ráadásul az aktív esetek száma csak 20 ezer körül van, több mint 9 ezren már meggyógyultak a betegségből, 1300 halott mellett.

A fertőzöttek felét négy országban, Dél-Afrikában, Algériában, Marokkóban és Egyiptomban azonosították. A halottak száma Algériában a legtöbb, 400 feletti. Az adatok körül azonban sok a bizonytalanság, a különböző országokban ugyanis nagyon eltér az elvégzett tesztek száma. Népességarányosan Dzsibutiban tudnak a legtöbb koronavírusosról (majdnem 100 fertőzött 100 ezer lakosra, ez az arány Magyarországon 25,6/100 ezer), de az alig egymilliós lakosságú országban már tízezer tesztet végeztek el – nagyjából ugyanannyit, mint a szomszédos Etiópiában, ahol több mint százszor annyian élnek.

Afrikában is erőre kapott a járvány

Az alacsony számok azonban nem jelentik azt, hogy Afrikát elkerülné a koronavírus, csupán azt, hogy itt még sokkal korábbi szakaszában van a járvány, mint például Európában. „Még csak az elején járunk” – foglalta össze Dr. Mike Ryan, a WHO egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó programjának igazgatója a helyzetet.

Az Egészségügyi Világszervezet úgy számol, hogy a következő három-hat hónapban tízmillió új fertőzött lehet Afrikában. A tendencia pedig már egyértelműen emelkedő: az elmúlt tíz napban több mint negyven százalékkal nőtt az azonosított fertőzöttek és a halottak száma is a kontinensen.

A helyzeten némileg javít, hogy a betegség elsősorban az idős korosztályra jelent veszélyt, Afrika lakossága viszont meglehetősen fiatal. A szubszaharai régióban mindössze 20 év az átlagéletkor, miközben Olaszországban 45. A régióban jellemző alultápláltság, és a különféle egyéb betegségek, például a HIV-fertőzés nagyobb elterjedtsége viszont rontja a kilátásokat.

A legnagyobb veszélyt pedig a sok országban borzalmas állapotban lévő egészségügyi rendszer jelenti. A kontinensen 54 ország található. A WHO összesítése szerint a szegényebbnek számító 43 államban összesen 5000 intenzív osztályos férőhely áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy 1 millió lakosra mindössze 5 darab intenzív osztályos ágy jut, miközben Európában 4000 – a különbség megdöbbentő, nyolcszázszoros. Lélegeztetőgépekből pedig sok államban alig néhány darab van, időnként még több tízmilliós országokban is.

Folytatás…

Euronews

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑