Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Felkelők foglaltak egy várost a Közép-afrikai Köztársaságban

2021. 01. 05.

Felkelők foglalták el Bangassou városát a Közép-afrikai Köztársaság déli részén – közölte hétfőn az Orvosok határok nélkül (MSF).

A segélyszervezet szerint több ezer helyi lakos menekült át a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság területére, és a harcokban megsebesült közel egy tucat ember szorult orvosi ellátásra.

Emmanuel Lampaert, az MSF regionális vezetője szerint a biztonsági helyzet napról napra romlik és nagy terhet ró az ország egyébként is ingatag egészségügyi ellátórendszerére. Hozzátette: a harcok kirobbanása óta több mint 110 sebesültet láttak el, emellett pedig elveszítették egyik munkatársukat is egy rajtaütés során.

A Közép-afrikai Köztársaságban december 27-én tartottak elnök- és parlamenti választásokat az országban tomboló erőszak ellenére. A biztonság szavatolása érdekében ENSZ-békefenntartókat is állomásoztattak a választóhelyiségek előtt a fővárosban, Banguiban.

A Franciaországtól 1958-ban függetlenné vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. A Seleka nevű muszlim lázadószervezet tagjai 2013-ban megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

December elején az afrikai ország legfelsőbb bírósága elutasította Bozizé jelöltségét az elnökválasztáson, a döntés pedig a feszültség kiújulásához vezetett. December 19-én a Bozizé támogatását élvező lázadók, akik az ország kiterjedt térségeit ellenőrzik, offenzívát indítottak a voksolás megzavarására, amit a helyi kormány államcsínykísérletnek minősített. Oroszország és Ruanda ezt követően katonákat vezényelt Banguiba.

Faustin-Archange Touadéra hivatalban lévő elnök legfőbb ellenzéki kihívójaként Anicet-Georges Dologuélé volt kormányfő szállt ringbe. A voksolás eredményét január 19-én teszik közzé. Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a voksolás első fordulójában a szavazatok több mint felét, úgy második fordulót kell tartani február 14-én. Tíz ellenzéki jelöltből álló szövetség követelte a voksolás érvénytelenítését választási csalásra és az országban tomboló erőszakra hivatkozva.

MTI

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑