Cadmus fordítás Cadmus

Tigréi politikusok haltak meg az etiópiai harcokban

2021. 01. 14.

Három magas rangú tigréi politikus, köztük Etiópia volt külügyminisztere vesztette életét szerdán az afrikai ország Tigré tartományában dúló harcokban – közölte az etiópiai hadsereg.

A bejelentés szerint az összecsapásokban Szejum Meszfin mellett megölték Aszmelas Voldeszelasszié egykori frakcióvezetőt és Abaj Cehajét, a szövetségi ügyekért felelős tárca volt vezetőjét.

A három megölt politikus az etióp kormány ellen tavaly fellázadt Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) központi bizottságának volt a tagja.
A bejelentés szerint öt másik tisztségviselő és katonatiszt fogságba esett. A térségben november elején robbantak ki a harcok, miután a kormány szerint – a Tigré tartományt részben uraló – TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított.

A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, és vannak civil áldozatok is. A hatmilliós Tigrében becslések szerint egymillió ember hagyta el otthonát a harcok miatt.

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a hadseregnek sikerült teljesen ellenőrzése alá vonnia Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, amivel véget ért az offenzíva utolsó fázisa is.

A szakadárok mindazonáltal nem tették le a fegyvert, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) pedig a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a tartomány több körzetében továbbra is rossz a biztonsági helyzet.

MTI

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑