Cadmus fordítás Cadmus

Az EU újabb nemzetközi konferenciát rendez Szíria és régiója jövőjének támogatására

2021. 02. 09.

Az Európai Unió Szíria és térsége jövőjének támogatása címmel kétnapos nemzetközi donorkonferenciát szervez március 29-én és 30-án, az immár ötödik, a humanitárius, illetve társadalmi párbeszédet serkentő rendezvényt a koronavírus-járvány miatt videokonferencia keretében tartják – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Közleményében az uniós bizottság arra emlékeztetett, hogy a tíz évvel ezelőtt kezdődött szíriai háború még mindig tart, az ország és a térség helyzete továbbra is rendkívül kritikus. A régió gazdaságának az elmúlt évben tapasztalt romlása, valamint a koronavírus-járvány következményei tovább súlyosbították a humanitárius helyzetet Szíriában, és a szíriai menekültek körülményeit a szomszédos országokban.

Az Európai Bizottság kiemelte: a brüsszeli konferenciák az évek során megerősítették a nemzetközi közösség elkötelezettségét a szíriai konfliktus tárgyalásos megoldására irányuló erőfeszítések támogatására. Bebizonyították, hogy jelentős pénzügyi forrásokat képes mozgósítani a szíriaiak és befogadó közösségeik igényeinek kielégítésére, valamint a helyi civil társadalom, a menekülteket befogadó országok, az EU és az ENSZ képviselői között folytatott párbeszéd folytatására és elmélyítésére.

Az Európai Unió továbbra is az összes rendelkezésére álló eszközt mozgósítja a szíriai nép támogatására, hogy tárgyalásos megoldást érjen el a konfliktus feloldására, és segítsen megteremteni a szíriaiak szebb jövőjének feltételeit – emelte ki közleményében az Európai Bizottság.

Az EU és az ENSZ által szervezett Szíriát és a régiót támogató legutóbbi, negyedik konferenciát július elején tartották, szintén videokonferencia keretében. A nemzetközi adományozók akkor 6,9 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriai válság humanitárius kihívásainak kezelésére.

Az idén tíz éve tartó szíriai konfliktusban legkevesebb 400 ezer ember vesztette életét és több millióan menekültek el hazájukból. A nemzetközi becslések szerint 11 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra és körülbelül 9 milliónak nincs mit ennie. A szíriai lakosság fele munkanélküli.

MTI

Megosztom:

, ,




Back to Top ↑