Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Az örmény elnök egyeztetésre hívta a kormányfőt és a pártok képviselőit

2021. 03. 11.

Egyeztetésre hívta március 13-ra szerdán Armen Szárkiszján örmény államfő Nikol Pasinján kormányfőt, a parlamenti frakciók vezetőit és az ellenzéki Haza Megmentése Mozgalom képviselőit a belpolitikai válság rendezése végett.

Szárkiszján hangsúlyozta, hogy a jelenlegi politikai válság beláthatatlan, akár visszafordíthatatlan következményekkel járhat az ország számára.

“Számos a probléma, megoldásuk pedig sürgős, rendszerszintű változtatásokat igényel, egyebek között az alkotmányban és a törvényhozásban. A jelen helyzetben egyetlen célom az ország megóvása a megrázkódtatásoktól, elejét véve a beláthatatlan következményeknek” – hangsúlyozta az örmény elnök.

Pasinján Facebook-oldalán bejelentette, hogy a nap folyamán megbeszélést tartott a hadsereg vezérkarával, amely korábban lemondásra szólította fel őt. Közölte, hogy hamarosan közzéteszi az ott elhangzottakat. Az eseményről készült felvételeken a többi között Artak Davtján is látható, akit a miniszterelnök új vezérkari főnöknek javasolt kinevezni.

Nikol Pasinján korábban az alkotmányra hivatkozva szerdától felmentettnek nyilvánította Onik Gaszparján vezérkari főnököt, aki viszont az alaptörvénybe ütközőnek nevezte a miniszterelnök lépését, ismét a kormányfő lemondását és előrehozott választásokat követelve.

Az ügy előzménye az volt, hogy a vezérkari főnök februárban a kiéleződött belpolitikai feszültségekre hivatkozva lemondásra szólította fel Pasinjánt és kormányát. A miniszterelnök ezt hatalomátvételi kísérletnek minősítette, kétszer is kezdeményezte Gaszparján leváltását Armen Szárkiszján államfőnél, de ő ezt mind a kétszer elutasította.

Pasinján azzal indokolta mostani lépését, hogy mivel az elnök nem írta alá a vezérkari főnök felmentésére vonatkozó javaslatát, de nem is fordult a törvény által megszabott határidőn belül az alkotmánybírósághoz, a katonai szolgálatról és a katonák jogállásáról szóló törvény értelmében érvénybe lép az a miniszterelnöki rendelet, mely szerint Gaszparján március 10-től már nem tölti be a vezérkari főnöki tisztséget.

Szárkiszján a maga részéről az alkotmánybírósághoz fordult azzal a kéréssel, ítélje meg, hogy összhangban van-e az alkotmánnyal a fenti törvény, amely a vezérkari főnök kinevezésének és felmentésének rendjét is szabályozza.
A jogi vita közepette az örmény hadsereg vezetői szerdán ismét támogatásukról biztosították Gaszparjánt.

A dél-kaukázusi egykori szovjet tagköztársaság azután került válságba, hogy az örmény hadsereg vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, és Pasinjánnak nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel. Február 25. óta folyamatosak a tömegtüntetések Pasinján ellen, de mellette is.

MTI

Megosztom:

, , ,




Back to Top ↑