Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztánba látogatott az amerikai külügyminiszter

2021. 04. 15.

Előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok, majd a nemzetközi koalíció többi tagja is bejelentette, hogy szeptember 11-ig kivonja csapatait az országból.

Az amerikai diplomácia vezetője többek között Asraf Gáni afgán elnökkel és Abdulla Abdullával, a nemzeti megbékélési tanács vezetőjével találkozott a fővárosban.

“Az oka annak, hogy ilyen röviddel az előző esti elnöki beszédet követően itt vagyok, hogy jelenlétünkkel demonstráljuk az Afganisztán melletti tartós elkötelezettségünket” – mondta Blinken.

“A partnerség megváltozik, de maga a partnerség tartós lesz” – fogalmazott.
A külügyminiszter utalt Joe Biden elnök azzal kapcsolatos szavaira, hogy Washington diplomáciai és pénzügyi támogatást fog nyújtani Kabulnak, illetve továbbra is segíteni fogja a békemegállapodás megkötését az iszlamista tálib lázadókkal.

Gáni kiemelte, hogy tiszteletben tartják a döntést, és ahhoz igazítják a kormány prioritásait, valamint háláját fejezte ki az amerikai erőknek.

Közleményében Abdulla leszögezte: “Ez nem jelenti a két ország közötti kapcsolatok és együttműködés végét. Ennek újabb fejezete kezdődik, s folytatni fogjuk a közös munkát számos területen.”

A tálibok eközben ismét felszólítottak a külföldi erők “azonnali” kivonására, a tavaly februári egyezmény megsértésével vádolva az amerikai kormányt.

Emellett aláhúzták, hogy “soha semmilyen körülmények között nem adják fel” azon céljukat, hogy “tisztán iszlám rendszert” hozzanak létre a dél-ázsiai országban.

Antony Blinken Brüsszelből érkezett Kabulba, ahol szerdán Lloyd Austin védelmi miniszterrel tájékoztatták a NATO-t az amerikai kormány lépéséről.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑