Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

A pandzsíri ellenállók szerint ellenőrzik a tartomány közel kétharmadát

2021. 09. 09.

Az ellenállók tartják ellenőrzésük alatt az afganisztáni Pandzsír tartomány területének 60-65 százalékát, az Afganisztánban hatalomra került táliboknak csak a völgy mentén vezető főutat sikerült elfoglalniuk – közölte szerdán a CNN hírtelevízióval az ellenállók egyik szóvivője.

Ali Majszam Nazari kifejtette, hogy Pandzsírban a hosszú és keskeny tartományon végighúzódó szurdokon kívül van még közel 15 másik szurdok, és mind az ellenállók kezén van.

Az ellenállók taktikai visszavonulást hajtottak végre a főúttól és a völgy központjától, de hamarosan visszafoglalják őket – közölte. Azt mondta, hogy a Pandzsír-völgy adottságai nem teszik lehetővé semmilyen behatoló számára, hogy elfoglalja az egész völgyet.

A tálibok augusztus 15-én vonultak be Kabulba, és bejelentették, hogy ellenőrzésük alá vonták az ország teljes területét, kivéve a fővárostól északra fekvő Pandzsír-tartományt, amelyet az Ahmed Maszúd vezette Nemzeti Ellenállási Front (NRF) uralt.

A tálibok egyezkedni próbáltak az ellenállókkal, de a tárgyalások kudarcba fulladtak.

Az iszlamisták hadművelet indítottak, hétfőre virradóra harcosaik ezrei törtek be a völgybe. A tálibok néhány órára rá bejelentették, hogy elfoglalták a teljes tartományt, de az ellenállók ezt többször tagadták.

Részlegesen lerombolták Pandzsírban Maszúd parancsnok síremlékét

Részlegesen lerombolták az Afganisztánban sokak által nemzeti hősnek tekintett Ahmad Sah Maszúd parancsnoknak a Kabultól északra fekvő Pandzsír tartományban található síremlékét – derült ki a közösségi portálokon csütörtökön közzétett videofelvételekből.

Az 1980-as években, a szovjet megszállás idején az ellenállásban vezető szerepet játszott parancsnok sírkövét borító üveget összetörték, a fejfája pedig három darabra törött szét.

A tálibok hétfőn vonták az ellenőrzésük alá Pandzsír tartományt, az iszlamistákkal szembeni ellenállás utolsó bástyáját.

Egyelőre nem tudni, ki rongálta meg a sírt, de Maszúd a tálibok ádáz ellensége volt az 1990-es években.
Az egyik videón a felvételt készítő férfi – feltehetően maga is tálib – hallható, amint a társaival a sír lerombolásáról beszél.

Egy másik felvételen egy másik férfi – valószínűleg szintén tálib – arról beszélt, hogy a sírkövet Kabulba küldik javításra.

A dpa német hírügynökség megkeresésére a tálibok egyik kabuli szóvivője közölte, hogy nincs tudomása az incidensről.

A sírgyalázásról készült felvételek elárasztották az internetet Afganisztánban, sokakat felháborítva, annál is inkább, hogy húsz éve ezen a napon gyilkolták meg Maszúd parancsnokot.

2021. szeptember 9-én, két nappal az al-Kaida terrorhálózat által az Egyesült Államokban elkövetett merényletek előtt, két, magukat interjút készíteni akaró újságírónak mondó al-Kaida-fegyveres végzett a parancsnokkal az észak-afganisztáni Tahár tartományban.Pandzsírra a tálibok a korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. Ez a tartomány volt az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibokkal szemben szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is többen oda menekültek.

MTI

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑