Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 03. 28.

 A bagdadi tüntetések élére állt egy síita főpap

2016. 03. 28.

Moktada Al-Sadr síita vallási vezető csatlakozott a Bagdadban zajló reformokat követelő tüntetésekhez. – közölte a Russia Today.

Múlthéten Bagdad diplomáciai negyede mellett az Al-Khadr városrész közvetlen közelében spontán tüntetések kezdődtek, közölték a helyi források.

A hatóságok a negyedben található parlamentet, állami hivatalokat és nagykövetségeket többszörösen megerősítették. Al-Khadr városrészt gyakorlatilag hermetikusan lezárták a rendvédelmi szervek.  A tüntetők a kormány lemondását és a korrupció felszámolását követelték.

A tüntetéshez csatlakozó Al-Sadr beszédében felszólította Hayder Al-Ibadi iraki miniszterelnököt, hogy változtasson a kormány összetételén.  A vallási vezető szerint technokrata, pártoktól független miniszterekre van szükség. A főpap szerint vallási és etnikai alapon elosztott minisztériumok a korrupciót erősítik.

Al-Sadr szerint a mostani kormány korrupt és elherdálja az állami vagyont. A vallási vezető a tüntetések kiszélesítésével fenyegette meg az iraki kormányt, ha nem tesz azonnali lépéseket egy új kabinet felállításáért.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑