Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2018. 09. 03.

A bíróság a kormány ellen ítélt az egyház javára Szudánban

2018. 09. 03.

A szudáni törvényszék – sokak meglepetésére – az állammal szemben foglalt állást a Szudáni Krisztus Egyháza (SCOC) ellen régóta folyó ügyben, melyben az egyházi tulajdonok birtoklása felett döntenek.

Az öt egyházi vezető – beleértve az SCOC elnökét, Ayouba Telyant – augusztus 8-án azzal a szándékkal jelent meg a bíróság előtt, hogy jogszerű igényeik legitimitását védjék, de meglepetésükre a bíró az ő javukra hozott döntést.

Az ítélet szerint az SCOC igazgatása alá került vissza minden tulajdonuk, az öt vezető pedig már másnap visszamehetett dolgozni.

Omar al-Bashir szudáni elnök – aki ’89 óta kormányoz az országban, és akit a 2020-as választásokra ismét jelöltek annak ellenére, hogy az alkotmány nem engedélyez két öt éves ciklusnál többet – új, rivális bizottságot állított fel az Egyházügyi Minisztériumban, akikre az SCOC minden tulajdonának kezelését rábízta. Azóta többször zaklatták, hallgatták ki, és vitték bíróságra az egyház vezetőit.

2017 májusában az SCOC egy nyílt levelet kockáztatott meg tüntetésként a szudáni kormány lépései ellen, mely intézkedéseket „a keresztény vallásszabadság szisztematikus megsértéseként” fogalmaztak meg levelükben.

A World Watch Monitor helyi forrása kifejezte, bár a keresztények üdvözölték a jelen döntéshozatalt, több hasonló tettre lenne szükség, hogy az országban befejeződjön a vallási kisebbségek üldözése.

Még mindig nagyon nehéz Bibliához, vagy bármilyen keresztény irodalomhoz hozzájutni az országban, és ha valaki is öt Bibliánál többet akarna behozni az országba, megállítják őket a határon, és közlik velük, hogy jöjjenek vissza hivatalos engedéllyel.

A bírósági ítélet a szudáni Külügyminisztérium javaslattételének másnapján született, mikor is már második körben terjesztették az Egyesült Államok elé a kétoldalú kapcsolataik normalizálása felé tett javaslataikat, illetve, hogy az USA vegye le az Szudánt a terrorizmust segítő országok listájáról.

Az országban más egyházak is küzdenek hasonló problémákkal. A Szudáni Presbiteriánus Evangélikus Egyház (SPEC) úgyszintén számos fronton konfliktusban áll a kormánnyal az SCOC-hez hasonlóan a tulajdonjogaik miatt, de különböző bírságokat is kivetnek rájuk, valamint templomaik bezárásával és lerombolásával is szembe kell nézniük.

S4C.news – Varga Gergő Zoltán

Forrás és fénykép: World Watch Monitor, Juicy Ecumenism

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑