Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 01. 07.

A blokád alá vett Madaya lakossága a kormányerők bevonulását követeli (videofelvétel)

2016. 01. 07.

Hét hónapja zárták körbe a libanoni határhoz közeli Madayát a szíriai kormányerők és szövetségesei. A városban rekedt fegyveresek nem hajlandóak kivonulni, a lakosságot élő pajzsként használják.

Az emberek a házi macskákat is levágták, hogy élelemhez jussanak.

Leveleket és macskahúst eszik a városban rekedt civil lakosság. Az Anti-Libanon hegység lábánál fekvő Madayában több mint huszonnyolcezer ember éhezik.

A blokád tavaly július óta tart, a terrorszervezetek fegyveresei bevették magukat a városba, a civil lakosságot élő pajzsként használják. Elmenekülni szinte lehetetlen, mert a terroristák körbeaknázták a települést, és aki ennek ellenére megpróbál kiszökni, egyből lelövik.

A túlzsúfolt és körbevett város felszabadítása csak súlyos emberi áldozatokkal járna a civil lakosságon belül, ezért a damaszkuszi vezetés nem támadja a terroristák állásait, így patthelyzetbe került.

A lakosság viszont éhezik, a legutóbbi segélyszállítmány két hónapja érkezett a városba. A terrorszervezetek tagjai egyből lecsaptak a szállítmányra és extra profitos haszonnal adták tovább az embereknek.

A kenyeret ötvenszeres áron árulták, a rizst grammonként mérték, ugyanis egy kiló belőle átszámítva 170 angol fontba kerül (körülbelül hetvenezer forint) – írja a The Guardian.

Az élelemhiánynak már több halálos áldozata van. Rengeteg az éhező gyerek, sokan annyira lesoványodtak, hogy járni sem tudnak. Azok, akik még képesek mozogni, a terrorszervezetek által lerakott aknamezőkön próbálnak növényeket gyűjteni, hogy életben maradjanak. Sokan vesztették el így valamelyik végtagjukat.

Lesoványodott emberek:

 

Pár hete a szíriai kormány a szomszédos Zabadaniban engedélyezte, hogy a terroristák családtagjaikkal együtt a települést szabadon elhagyhassák. Az evakuálást az ENSZ felügyelte. Madaya város lakossága abban reménykedett, hogy hasonló megoldás születhet náluk is, ám a várost megszálló fegyveres csoportok nem hajlandóak az egyezségre.

A szíriai kormány a mai napon több kamion segélyszállítmányt indított Madaya város civil lakosságának, hogy megmentse őket az éhhaláltól. Félő, hogy a fegyveres csoportok tagjai erre a szállítmányra is ráteszik a kezüket. A segélyszállítmányt az ENSZ felügyeli, hogy biztosan az éhezőkhöz jusson el.

A hír hallatán az emberek összegyűltek a város szélén és szíriai zászlókat lobogtattak. Az egybegyűltek Bashar Al-Assadot és a Szíriai Arab Hadsereget éltették, majd hangosan követelték a hadseregtől, hogy vonuljon be a városba és űzze ki a terroristákat.

 A felvételen a város lakói ezeket skandálják:

Legyen vége a blokádnak – Terroristák menjetek kifelé!

Doktor Bashart éltetjük!

A hadsereg és a nép kéz a kézben!

Isten éltesse a hadsereget!

.

فيديو منقول : لأهالي مدينة #مضايا #بريف_دمشق يريدون دخول الجيش لفك الحصار الذي تفرضه المجموعات المسلحة عليهم .

Közzétette: ‎دمشق الآن‎ – 2016. január 7.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑