Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 07. 11.

A BRICS új fejlesztési bankja támogatja Szíria újjáépítését

2015. 07. 11.

Szíriának ad újjáépítési segélyt a BRICS új fejlesztési bankja, ami a saját pénzrendszerek védelmén felül feladatának tekinti a háború sújtotta térségek megsegítését is.

A BRICS országok – Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika – tavaly nyáron állapodtak meg az új fejlesztési bank létrehozásáról, ami alternatíva a nyugati országok ellenőrzése alatt álló pénzintézetekkel szemben (Világbank, Nemzetközi Valutaalap). Az alapítók akkor egy 100 milliárd dollár összegű likviditási alapot hoztak létre, ami a tagállamok bankrendszereinek stabilitását fokozza. Ennek legnagyobb részét – mintegy 41 milliárd dollár – Kína biztosítja. A bank újonnan kinevezett vezetője, Kundapur Vaman Kamath most a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a pénzintézet nem csak a tagállamok bankjait fogja forrásokkal ellátni, hanem segítenek a háború sújtotta régiók újjáépítésben is.

A BRICS új fejlesztési bankja a következő hónapok során elkezd újjáépítési segélyt biztosítani Bashar Asszád kormányának. A szíriai háború 2011 márciusában kezdődött civil látszatú kormányellenes tüntetésekkel. Szíria kormánya azonban nem engedett a zsarolásnak és megfélemlítésnek. Az országban emiatt több mint 4 éve folyamatban van egy a terrorizmus leple alatt zajló, a nyugati országok által nem néven nevezett NATO-beavatkozás. Az Egyesült Államok mostanra nyíltan kiképzéssel és fegyverekkel látja el a kormány fegyveres ellenzékét, és légicsapásokat hajt végre Szíria területén.

Szíria porig rombolása mostanra leplezetlenül zajlik. Az Egyesült Államok által mobil légvédelmi eszközökkel ellátott terrorista csoportok az ország infrastruktúrájának csomópontjait, stratégiai létesítményeket foglalnak el (pl. erőművek, olajfinomítók), ahol az amerikai légierő a terroristák visszavonulását követően légicsapásokat hajt végre. Ilyen módon mostanra megsemmisült az ország infrastruktúrájának nagy része. Mivel a kormány nem enged a nyugati nyomásgyakorlásnak, a nyugati országok a földdel egyenlővé tennék Szíriát. A BRICS fejlesztési bankja azonban fokozatosan lehetővé fogja tenni az ország újjáépítését, és a szövetséges országok minden bizonnyal mindent megtesznek annak érdekében, hogy ami a pénzükből megépül, azt ne bombázza le az amerikai légierő.

Orientalista.hu – (Forrás: Hidfo.ru)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑