Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2018. 10. 29.

A brit dzsihadista feleségek csöndben visszatérnek az Egyesült Királyságba

2018. 10. 29.

 

Közel száz olyan nő térhet vissza az Egyesült Királyságba, akik még férjükkel együtt utaztak Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz, azonban a harcok során megözvegyültek.

A statisztikák szerint körülbelül 150 nő utazott férjével együtt Szíriába és Irakba, hogy az Iszlám Állam szolgálatába álljon. Közülük többen meghaltak, de a Sunday Times szerint még így is 80-an vannak, akik visszatérnének az Egyesült Királyságba. Többségük kurdok által ellenőrzött táborokban él. A kurdok azt szeretnék, ha a britek felelősséget vállalnának az állampolgáraikért és hazavinnék őket. Az Egyesült Királyságba visszatérő nőket a rendőrség kikérdezi, gyerekeiket pedig gondozás alá helyezik. Eddig csak néhány dzsihadista feleség tért haza.

A szélsőséges iszlamisták feleségei közül csak néhány nevet ismerni pontosan. Bracht, az Iqbal nővérek valamint Khanam és Sibanda is férjeikkel együtt mentek a Közel-Keletre.

Az én családom egy jó család volt, de minden megváltozott, amikor a lányok férjhez mentek ezekhez az emberekhez. Utána alig láttam őket”

– mondta az Iqbal nővérek egyik rokona.

Reema Iqbal férje, Celso Rodrigues Da Costa korábban a Harrods-nál dolgozott értékesítőként, majd Szíriában szerzett magának nevet brutális kivégzéseinek köszönhetően. Da Costa még az Iszlám Állam egyik propagandavideójában is felbukkant. A felvételen a muszlim áldozati ünnep alkalmával hitetleneket mészároltak le.

Ruzina Khanam férje, Fabio Pocas készítette azokat a felvételeket, amin az egyik fogvatartott jordániai pilótát élve elégették. De ő kamerázott több lefejezésnél, akkor is, amikor Alan Henning és David Haines brit túszokat kivégezték. Továbbá Fabio Pocas volt a felelős a propagandaanyagok terjesztéséért. A terrorista Ruzina mellett elvette Natalie Bracht-ot is, akivel az interneten ismerkedett meg.

Bract gyerekeivel együtt 2006-ban utazott az Egyesült Királyságba Németországból. Brit és német állampolgár is egyben. Akkor került a címlapokra, amikor 2008-ban eltűnt sunderlandi otthonából, miután a szociális szolgálat azt mondta neki, hogy elveszi a gyerekeit. Amikor rátaláltak, őrizetbe vették, majd szabadon engedték. Végül 2014-ben utazott Szíriába. Egyes információk szerint jelenleg egy kurdok által ellenőrzött táborban él Észak-Szíriában.

Mások szerint viszont Bracht már távozott Szíriából. Édesapja azt állítja, hogy felhívta őt a lánya, aki éppen Magyarországon tartózkodott.

Úgy hangzott, mintha félne. Azt mondta, menjek érte, épp az osztrák határ felé tart. Hozzátette, ha megtalálják, akkor megölik”

– mondta Bracht édesapja, John Brown.

Nem minden dzsihadista feleségről lehet tudni pontosan, hogy mi történt vele, de a brit biztonsági szervek megerősítették, hogy többen már hazatértek közülük.

888.hu – Tóth Dalma

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑