Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Geopolitika

2019. 07. 04.

A brit hatóságok feltartóztattak egy Szíriába tartó olajszállító hajót Gibraltárnál

2019. 07. 04.

A Nagy Britanniához tartozó brit terület kormányzója bejelentette, hogy a gibraltári rendőrség és a vámhatóságok megállítottak és ellenőriztek egy szállító hajót, mely olajat vitt volna Szíriába, és ezzel a britek szerint megsértette a Szíriára vonatkozó ENSZ szankciókat.

A spanyol külügyminiszter, Josep Borrell szerin azonban a szállítóhajó feltartóztatása az Egyesült Államok parancsára történt, ugyanis ők ,,kérték,, ezt az Egyesült Királyságtól.

,,Mi (Spanyolország) elhatárolódunk ettől a művelettől. Járőrhajóink ellenőrzik a térséget és vizsgáljuk az esemény körülményeit. Az Egyesült Államok kérte azt az Egyesült Királyságtól, hogy ezt tegyék.,,

A spanyol külügyminiszter szerint egyébként a feltartóztatott hajó spanyol vizeken járt amikor megállították, tehát az ügyet mindenképpen ki kell vizsgálni. Meg kell állapítani, hogy a hajót pontosan hol állították meg és mely ország felségterületén történt az intézkedés. Ha ugyanis ez az eset spanyol vizeken történt azzal megsértették Spanyolország szuverenitását.

Az Egyesült Királyság bukott, de még ideiglenesen ügyvivő miniszterelnöke, Theresa May üdvözölte a gibraltári hatóságok lépését, és szerinte ez világos üzenet azzal kapcsolatban, hogy nem tűrik el a szankciók megsértését.

A Grace 1 nevű szállítóhajót csütörtök reggel tartóztatták fel a gibraltári hatóságok. Az akcióban a brit haditengerészet tengerészgyalogos egységei is részt vettek. A gibraltári hatóságok szerint bizonyítékaik voltak azzal kapcsolatban, hogy a hajó olajat szállít a szíriai Baniyas olajfinomítóba. A brit haditengerészet hírszerzése szerint a panamai zászló alatt hajózó teherszállító Iránból indult el olajszállítmányával.

Az Európai Unió még 2011 májusában léptetett életbe szankciókat Szíriával szemben. A szankció az ország 277 felső vezetőjére vonatkozott, azonban megtiltották a Szíriába történő olajszállítmányt. Ezen kívül gazdasági szankciók is életbe léptek, melyek a szíriai gazdaságot támadták és befagyasztották Szíria külföldi banki érdekeltségeit. Érdekes módon a szankciókat az az Európai Unió hozta meg, melynek egyes tagállamai (Nagy Britannia, Franciaország) már 2011 előtt létrehozták azokat a terrorista csoportokat, melyek Szíriában elkezdték a fegyveres konfliktust a legitim kormány ellen.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Sputnik News)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑