Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2020. 08. 03.

A brit különleges erők afgán civileket végeztek ki 2010 és 2013 között

2020. 08. 03.

A Sunday Times által megjelentetett dokumentumok szerint a brit különleges erők (SAS) tagjai több éjszakai rajtaütés során afgán civileket gyilkoltak meg 2010 és 2013 között.

A híroldal információi szerint a brit katonák 33 afgán civilt gyilkoltak meg 11 éjszakai művelet során. Ez pedig háborús bűncselekmény, és ezért a brit legfelsőbb bíróság az ügyben tájékoztatást kért Ben Wallace brit védelmi minisztertől. Eddig ugyanis a brit kormány arra törekedett, hogy titokban maradjanak a brit hadsereg által elkövetett háborús bűncselekmények.

Az egyik napvilágra került dokumentum például egy 2011 február 16-án történt akcióról számol be, amikor is a brit különleges erők tagjai egy férfi után kutattak az afgán Gawahargin faluban azonban nem találták otthon és a férfi családtagjaival kialakult szóváltás után a britek több családtagot is meggyilkoltak, köztük a keresett férfi 19 éves testvérét. Az eset után ráadásul a család több tagját 20 napig illegálisan fogva tartották.

Az üggyel kapcsolatban ráadásul 2014-ben már indított vizsgálatot a Királyi Katonai Rendőrség (RMP) azonban a felelőségre vonás természetesen nem történt. Az ún. ,,Operation Nothmoor,, művelettel kapcsolatos vizsgálatok korábbi tényét Wallace védelmi miniszter is megemlítette.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑