Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2018. 10. 11.

A brit média aggódik: Oroszország katonákat, S-300-as rakéta rendszereket és Kalibr rakétákat telepít Líbiába

2018. 10. 11.

Brit média hisztéria kezdődött az ,,orosz fenyegetés és agresszió,, miatt. A The Sun magazin szerint egy meg nem nevezett brit hírszerzési vezető arról számolt be Theresa May brit miniszterelnöknek, hogy az oroszok katonákat és rakétákat telepítenek Líbiába. Mégpedig azért, hogy megerősítsék pozícióikat a Nyugattal szemben. A hírszerző tiszt kifejezte aggodalmát Theresa May felé, mely szerint Putyin elnök Líbiában egy újabb ,,szíriai frontot,, kíván létrehozni.

A jelentés szerint Moszkva célja az, hogy átvegye az ellenőrzést a legnagyobb, Európába irányuló migrációs útvonal felett. A The Sun szerint már több tucat GRU ügynök és a Szpecnaz különleges erői már Líbia keleti részén vannak és kiképzéseket irányítanak, valamint bázisok létrehozásáról tárgyalnak.

A lap szerint két orosz bázis már működik Líbiában, mégpedig Tobruk és Bengazi városok mellett. Az orosz hadsereg fedő szervezetként az orosz magánbiztonsági céget a ,,Wagner Group,,-ot használja fel, melynek már egy ideje vannak bázisai a térségben. A The Sun arról is ír, hogy az orosz hadsereg Líbiába telepíti a Kalibr típusú hadihajók ellen bevethető rakétáit és a már jól ismert S-300 típusú légvédelmi rakétarendszereket.

A brit lap arról is ír, – amelyről korábban is beszámoltunk – hogy a Khalifa Haftar tábornok már korábban felvetette az orosz bázisok telepítésének tervét Haftar tábornok közvetlenül az orosz védelmi minisztériumhoz fordult az orosz bázisokkal kapcsolatos terve ügyében. Eddig azonban hivatalosan még nincs együttműködés Haftar tábornok erői és az orosz hadsereg között.

A The Sun szerint:

,,Amit Putyin Líbiában tesz azt már egyszer eljátszotta Szíriában és a Krím-félszigeten. Megkeres egy megfelelő irányítás nélkül lévő területet és teljes befolyásra tesz szert a Nyugattal szemben. És jelenleg sebezhetőek vagyunk az onnan érkező menekülthullám és a Líbiából érkező olaj miatt.,,

A britek szerint, ha az oroszok tengeri bázisokat hoznak létre Líbiában akkor könnyedén haditengerészeti tevékenységbe kezdhetnek a Földközi-tenger nyugati medencéjében, mely veszélyeztetné akár a Gibraltár-szorost is.

A The Sun és a hírszerzési forrás szerint fenyegető, hogy Oroszország új frontot akar nyitni a Nyugat ellen Líbiában. Azonban ezen nem csodálkoznak, hiszen semmi kétség a felől, hogy ki akarják használni a migrációs útvonalakat Afrikában. Szerintük a brit kormánynak válaszolnia kell erre, mert a szub-szaharai országok destabilizálása veszélyezteti Nagy Britannia nemzetbiztonságát.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Forrás: South Front

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑