Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2017. 04. 08.

A brüsszeli orosz nagykövet szerint a lázadók a felelősek a vegyi támadásért

2017. 04. 08.

A Szíriában végrehajtott amerikai rakátatámadás után az Euronews riportere, Andrej Beketov beszélgetett Oroszország brüsszeli nagykövetével a reakcióról.

Az Orosz Föderáció nagykövetét, Vlagyimir Csizsovot köszöntöm a brüsszeli stúdiónkban. Mi volt az első gondolata ma reggel, amikor megtudta, hogy az Egyesült Államok csapást hajtott végre Szíriában?

Vlagyimir Csizsov, brüsszeli orosz nagykövet: – Öszinte leszek, déjà vu érzésem volt. Hiszen egy felelőtlen cselekedet ismétlődött most meg. A légicsapás a nemzetközi jog megsértése, ez világos.

De valamit tenni kellett az ildibi borzasztó vegyifegyveres támadás után. Ön is ezt gondolja, mint az amerikaiak?

Niylvánvaló, hogy tenni kellett valamit. Egy nemzetközi vizsgálóbizottságnak a helyszínre kellett volna utaznia és kivizsgálni, mi történt.

Mik Oroszország tervei az Assad-kormánnyal?

Az orosz támogatás Aszád részére soha nem volt feltételek nélküli. De szerintünk az elmúlt 48, vagy 72 óra eseményei magukon viselik a provokáció jeleit. Evidens, hogy ezt megerősíthetik majd a nemzetközi vizsgálóbizottság tagjai is, ha majd eljutnak a helyszínre. Kiderül majd, hogy a vegyifegyveres támadásért az úgynevezett mérsékelt lázadók felelősek, nem pedig a szír kormány.

Mit gondol a brüsszeli reakcióról? Úgy tűnik, Amerikát és Európát közelebb hozza egymáshoz az, hogy közös céljuk van Szíriában.

Szerintem mindannyiunknak ugyanaz a célja Szíriában. Az, hogy békét hozzunk a háború sújtotta országba, miközben harcolnunk kell az ország határain túlnyúló nemzetközi terrorizmus ellen.

Oroszország közölte, hogy megerősíti légvédelmét a környéken, és haditengerészeti mozgásokat is jelentettek.

Oroszország álláspontja teljesen eltér az Egyesült Államokétól a légierő és a haditengerészet Szíriába való telepítését illetően. Ez csak a legitim szíriai kormány kérésére történhet meg.

 2013-ban Oroszország ellenezte a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését.

Ez megtörtént és ellenőrizhető módon hajtották végre.

De ismét vegyi fegyvereket vetettek be.

Igen, mert megvannak a raktárak még. Ráadásul a lázadók is gyártják ezeket az ellenőrzésük alatt álló területeken.

Trump elnököt valószínűleg nagyon felkavarták a megmérgezett gyermekekről, nőkről készített képek. Megérti ezt a motivációt? Talán Oroszország is hasonlóan válaszolna, ha lenne erre eszköze.

Minden vezetőnek az a feladata, hogy döntést hozzon, de ne a saját érzelmei alapján, hanem a tények ismeretében. Sajnos a légicsapásokat úgy rendelték el, hogy nem voltak a kezükben a tények.

Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑