Cadmus fordítás Cadmus
Magyarország

2018. 10. 25.

A budapesti kopt közösség tiltakozik a jeruzsálemi keresztény szerzeteseket ért támadás miatt

2018. 10. 25.

A Budapesten élő kopt közösség tiltakozását fejezte ki a Jeruzsálemben történt keresztény ellenes támadás miatt, melynek során az izraeli hatóságok egy kopt szerzetest letartóztattak többjüket pedig megverték. Mindezt ráadásul a Szent Sír Bazilika bejáratánál. (és a mellette található Al-Sultan kopt monostor mellett.)

A tiltakozást egy nyilatkozatban fogalmazta meg Magyarország és Közép-Európa Kopt Ortodox Egyháza, melyet Giovanni Atya, a Közép-Európai Kopt Egyház püspöke írt le.

,,Az egész kopt közösség elítéli azt a súlyos támadást, melyet az izraeli erők követtek el az Al-Sultan kopt monostornál, melynek során fizikailag bántalmazták a monostor szerzeteseit. Ez teljes egészében az emberi jogok megsértése.,,

A nyilatkozatban felszólítják a világ kormányait, de főleg a magyar kormányt, az egyiptomi elnököt és az egyiptomi kormányt, hogy álljanak ki az emberi szabadságjogok mellett és fejezzék ki tiltakozásukat az eset miatt.

,,E mellett támogatásunkról biztosítjuk Antonius Matran püspököt a Szentföldön lévő Kopt Ortodox Egyház püspökét. És támogatjuk a szerzeteseket, akiknek a fájdalmat és a gyötrelmeket el kellett viselniük. Ezekkel az igazságtalanságokkal szemben ők képviselik azokat az atyáikat, akik korábban a vérüket és az életüket adták dicső egyházunkért.,,

A koptok a tiltakozó nyilatkozatot elküldték a Budapesten lévő izraeli és egyiptomi nagykövetségeknek, valamint Magyarország Kormányának.

 

A Magyarországi Kopt Ortodox Egyház

Közép-Európai Püspökségének

N Y I L A T K O Z A T A

Ava Giovanni püspök, a Közép-Európai Püspökség vezetője, a püspökséghez tartozó papok összessége, valamint a Magyarországon élő koptok határozottan elítélik a borzalmas támadást, melyet az izraeli fegyvereserők intézett a Jeruzsálemben lévő Szultán kopt kolostor ellen. A támadás során brutálisan bántalmazták a kolostorban szolgáló szerzeteseket. A támadás ellent mond minden emberjogi normának.

A püspökség felkér minden, a témát figyelemmel kísérő kormányt, – kiváltképpen a Magyar Kormányt, mely közismert a jogokat és szabadságot, Egyiptomot, az egyiptomi elnököt és az egyiptomi népet támogató hozzáállásáról, s mely hírnévre tett szert a folyamatos igazságtalanság, a zsarnokság és a vallási üldözés, valamint a faji megkülönböztetés minden formája elleni küzdelem terén, – hogy adjon megfelelő választ erre a kirívó eseményre. Az esemény nem fogadható el semmilyen nemzetközi, jogi, illetve vallási mérce alapján.

Kijelentünk, hogy erősen támogatjuk Őeminenciája Antoniósz Bíborosnak, a Szentföldön lévő Kopt Ortodox Egyház érsekének kiállását. Ugyanakkor támogatjuk a kolostor szerzeteseit, akik hősiesen és türelmesen tűrték a rájuk nehezedő igazságtalanságot és méltatlan kegyetlenséget. A szerzetesek szem előtt tartották az ő atyáikat, akik még a vérüket és életüket sem kímélték dicsőséges Egyházunkért.

Imádkozunk, hogy a béke uralkodjon a béke földje fölött, és a tulajdon az igazi tulajdonosához kerüljön az Isten segedelmével; Ő az egyetlen, aki nem győzhető le.

Budapest, 2018. október 24.

Orientalista.hu – Al-Isfahani Forrás: Coptic Budapest / Szentséges Szűz Mária és Mihály Arkangyal Templom

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑