Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Terrorizmus

2016. 02. 12.

A CIA szerint a Daesh vegyi fegyvereket használt

2016. 02. 12.

A Daesh (Iszlám Állam) terrorista csoport a támadásai során használt vegyi fegyvereket és képes kis mennyiségű klórgázt és mustárgázt előállítani, mondta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, írja a Press TV.

“Számos esetet tudunk, amikor az ISIL vegyi lőszereket használt a csatatéren“, számolt be John Brennan CIA igazgató a CBS News részére adott csütörtöki interjújában.

A műsor előzetesében idézték Brennant, miszerint a CIA úgy gondolja, hogy a takfiri csoport képes fegyverként kis mennyiségű klórgázt és mustárgázt előállítani.

“Vannak olyan jelentések, hogy ISIL hozzáfér elővegyületekhez és lőszerekhez, melyeket fel tudnak használni”, mondta Brennan.

Figyelmeztetett annak eshetőségre is, hogy a terrorista csoport pénzügyi haszonért törekedhet arra, hogy Nyugatra exportáljon fegyvereket.

“Azt hiszem, mindig megvan a lehetősége ennek. Ezért olyan fontos elvágni a különböző közlekedési útvonalakat és csempészútvonalakat, amiket használtak”, mondta.

Két nappal ezelőtt James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) is hasonló megjegyzéseket tett egy kongresszusi bizottság előtt.

“Az ISIL mérgező vegyszereket is használt Irakban és Szíriában, köztük mustárgázt”, mondta Clapper a törvényhozóknak.

Clapper kedden az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága éves meghallgatásán beszélt, ahol kitért a Közel-Keleten kialakult szörnyű állapotokra is.

“Úgy gondolom a Közel-Keletet most több bizonytalanság és erőszak, valamint államközi konfliktus gyötri, mint amit az elmúlt 50 évben láttunk… és ennyi vérontásra és emberi szenvedésre szerintem még nem volt példa.” – mondta Clapper.

Korábban is hangzottak el vádak arról, hogy a Daesh takfiri csoport mustárgázt használt, például a kurd Peshmerga harcosokkal szembeni összecsapásai során 2015 augusztusában Észak-Irakban.

Hátborzongató erőszak sújtja Irak északi és nyugati részeit azóta, hogy a Daesh takfiri csoport támadást indított 2014. júniusában és átvette az irányítást az ország egyes területei felett.

A Daesh takfiri csoport súlyos pusztítást okoz Szíriában is, ahol 2011 márciusa óta dúl a nagyszámú halálos áldozatot követelő erőszak, melynek kiváltó erőit az Egyesült Államok és regionális szövetségesei – különösen Katar, Szaúd-Arábia és Törökország – támogatják a válság kezdete óta.

Orientalista.hu – (Press Tv, Persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑