Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 04. 06.

A cionszolga monarchiák légierei civilek tucatjait mészárolta le Jemenben

2015. 04. 06.

Legkevesebb tízen meghaltak és több tucatnyian megsebesültek Izrael arab szolgaállama, Szaúd-Arábia vezette koalíciónak a jemeni főváros, Szanaa térségére mért légicsapásokban – számoltak be róla Szanaa egyik külvárosa, Hadzsar Akas lakosai szombaton. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) adatai szerint Szaúd-Arábia továbbra is több Jemenbe szánt segélyszállítmány célba érését akadályozza. A liberálcion jogvédők és alapítványok hallgatnak.

jemen

Jemeni áldozatok

A mentőalakulatok a romok alatt továbbra is túlélők után kutatnak. A halálos áldozatok valószínűleg polgári lakosok. A Saba jemeni hírügynökség jelentése szerint a főváros közelében lévő egyik falura mért légicsapás egy kilenctagú család – két férfi, egy nő és hat gyermek – életébe került, és további öten megsebesültek.

A légitámadás a síita húszi felkelőknek a közelben fekvő táborára összpontosított, egy föld-levegő rakéta azonban elvétette a célt, és egy közeli lakóterületre csapódott – közölték a hatóságok.

Szaúd-Arábia és szövetségesei  tizenkét napja folyamatosan légicsapásokkal támadják Jemenben a húszik állásait. A síita felkelők az Arab-félsziget déli részén jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá. Az ENSZ becslései szerint az elmúlt két héten legkevesebb ötszáz civil vesztette életét a belpolitikai káosz sújtotta Jemenben dúló harcok miatt.

Szaúdi katonai bázisról indulnak az arab vadászgépek Jement bombázni:

انطلقت من قاعدة سعودية مقاتلات عربية تنتمي لكل من الإمارات والبحرين ومصر والأردن لقصف أهداف في اليمن ضمن عملية عاصفة الحزم

Posted by Sky News Arabia on 2015. április 3.

 

.

 

A vöröskereszt segítene de a szaúdiak megakadályozzák a segélyszállítmányokat

vörö kereszt

Vöröskereszt elindította a segélyszállítmányokat.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) adatai szerint Szaúd-Arábia továbbra is több Jemenbe szánt segélyszállítmány célba érését akadályozza.

A Vöröskereszt mintegy ezer sebesült ellátására elegendő kötszercsomagot, harminc tonna gyógyszert, valamint víztisztító szereket akar az arab országba szállítani. Emellett a szervezet sebészeket küldene hajón a dél-jemeni Ádenbe.

A Vöröskereszt a szállítmányok és az orvosok biztonságos célba éréséhez garanciákat követel a Rijád vezette katonai szövetségtől, amely mind a jemeni légteret, mind a kikötőket ellenőrzi. Az ICRC szóvivője szombaton azt mondta, a szállítmányokat még mindig nem tudták útnak indítani, bár a jemeni helyzet folyamatosan romlik.

A polgárháborús helyzet miatt a külföldi országok folyamatosan menekítik ki az állampolgáraikat Jemenből.

Menekülnek a külföldiek

Vasárnap megérkezett több, mint 130 pakisztáni állampolgár Iszlámábádba, de még így is több mint kétezren maradtak Jemenben. Pakisztán támogatja a szunnita koalíció légicsapásait.

Hua Chunying, a kínai Külügyminisztérium szóvivője április 3-ai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Kína támogatásával tíz ország állampolgárait evakuálták Jemenből. A  kínai haditengerészet flottája 225, Jemenben élő külföldi állampolgárt menekített ki, akik biztonságban megérkeztek Dzsibutiba. 176 pakisztánit, 29 etiópot, öt szingapúrit, három olaszt, három németet, négy lengyelt, két britet, valamint egy-egy írt, kanadait és jemenit szállítottak el Jemenből. Hua Chunying elmondta, hogy Kína ezt megelőzően Romániának, Indiának, Egyiptomnak és más országoknak is hasonló jellegű segítséget nyújtott.

A húszikat az Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz hű csapatok és Irán, míg a húszik  által elűzött Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű erőket Szaúd-Arábia és a Perzsa-öböl menti arab Izrael-szolgák támogatják.

Orientalista.hu – (Forrás: hunhir.info, hu.euronews.com, hungarian.cri.cn)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑