Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2014. 11. 25.

A cyber háború Oroszország és az arab államok ellen

2014. 11. 25.

Eddigi legagresszívabb kém vírus támadta meg több ország internethálózatát.

A Symantec egy amerikai kémelhárító programokkal foglalkozó cég szerint a Regin vírus még a Stuxnet-nél is sokkal modernebb. Az utóbbi vírus az iráni atomprogramot támadta meg és gyűjtött adatokat a fejlesztésekről. Míg a Regin Oroszország és több arab állam közte Szaúd-Arábia internet hálózatán terjed.

A Financial Times szerint az új vírus mobilhálózatokat hallgat le anélkül, hogy nyomot hagyna vagy károkat okozna a rendszerben. A vírus számos területen kémked mint például az internetszolgáltatók, energetikával foglalkozó vállalatok, légi társaságok oktatási és kutatási központok gépeit támadja meg és gyűjt információkat.
A Symantec szerint egyenlőre még ismeretlen de valószínű, hogy nyugati országokkal kapcsolatban álló hackerek irányítják a Regin-t. A cég gyanúját arra alapozza, hogy a hasonló de gyengébb és fejletlenebb Stuxnet-et USA és Izrael rendelésére programozták hozzájuk köthető hackerek.
A kémvírus megjelent a mexikói, ír és iráni hálózatokon, még is a legnagyobb megdöbbenést azt keltette, hogy az amerikaikhoz hű szaúd-arábiai cégeket is megtámadta a vírus.

orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑