Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 08. 05.

A Deir Ezzorért vívott csata a szíriai háború lényeges szakasza.

2017. 08. 05.

Több ok miatt Deir Ezzor egyike volt az első szíriai városoknak, amelyeket az „ellenzéknek” nevezett vahhabita militáns csoportok megtámadtak.

Elsősorban Deir Ezzor a Szíriai Fegyveres Erők legfontosabb helyőrsége Kelet-Szíriában, a térség legnagyobb városa, és egyike annak a kevés településnek, ahol katonai repülőtér van. Eltekintve a stratégiai és katonai jelentőségétől, ami az egységes Szíria alapkövévé teszi, tény még, hogy a várost fontos olajmezők veszik körül, mint az Al-Omar és az Al-Tajim szénhidrogén lelőhelyek.

‏A korábban említettek szerint, az „ellenzékinek” nevezett vahhabita militánsok, akik később az ISIS-nek nevezett terrorszervezetet alkották, megpróbálták elszigetelni Kelet-Szíriát a város feletti ellenőrzés megszerzésével és az olajkereskedelemből származó erőforrások felhasználásával, amelyben sikeresek voltak. A próbálkozásaik részben eredményhez vezettek és képesek voltak ellenőrzésük alá vonni az olajmezőket és kőolajszármazékokat csempészni Törökországba.

‏Deir Ezzori csata története egy idős a szíriai háborúval, 2011-ben kezdődött, amikor a „mérsékelt felkelőknek” címkézett,  a nyugati médiában „a demokráciáért és változásért fellépő civil mozgalomnak” nevezett csoportosulásokszíriai rendőröket és biztonsági személyzetet mészároltak le. Ez után történt, hogy a szíriai parancsnokság kirendelte a Szíriai Arab Fegyveres Erőket a rendvédelmi szervek munkájának segítésére és a város militáns csoportoktól történő megtisztítására, valamint a közrend helyreállítására.

Azonban a „felkelőknek” nevezett vahhabita militánsok támogatói gondoskodtak róla, hogy fejlett páncéltörő rakétákkal, nehéz gépfegyverekkel és más hadfelszereléssel lássák el védenceiket, ami miatt a Szíriai Fegyveres Erők rendfenntartásnak indult feladata teljes körű városharccá alakult. Ezek az összecsapások hónapokig tartottak, amíg az Al-Nuszra Front (Al-Kaida) kiemelkedett a szíriai hadszíntér egészén, és akik a Szíriai Fegyveres Erők ellen harcoltak közülük, a legerősebb részévé váltak egy jóval ütőképesebb Al-Nuszra Frontnak. Az Al-Nuszra Front a régi taktikáját, az öngyilkos robbantásokat használta fel, hogy a Deir Ezzor Katonai Repülőtérig szorítsa vissza a Szíriai Fegyveres Erőket, ahol utóbbiak egy védelmezhető erősséget létesítettek és megtartottak egy városban vezető vonalat, így légi úton kaptak utánpótlást.

A hadi események nem épp az Al-Nuszra Front előnyére változtak, amikor a sokkal erősebb „Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet megalakult, főleg a nagy létszámú és tapasztalt külföldi fegyveresei megérkezése miatt, akik éveket töltöttek a világ különböző háborús övezeteiben; az Al-Nuszra és az ISIS összecsapott egymással a hatalomért és a megszállt területek ellenőrzéséért. Ezt követően a várost kizárólagosan az ISIS terrorszervezet fegyveresei vették ostrom alá, miután azok, akik képtelenek voltak harcba szállni az új iszlamista erővel, inkább csatlakoztak hozzá. Így változtak át az egykori „mérsékelt felkelők” Al-Nuszra, majd ISIS terroristává.

Az ISIS egy terrorszervezet, amely a saját taktikáját használta fel, a „járműbe épített házilagos robbanó szerkezetektől” (VBIED) a szabadesésű bombákkal és töltetekkel felszerelt kis drónokig, hogy elvágja az összeköttetést a város és a légi támaszpont között annak érdekében, hogy a teljes város felett ellenőrzést szerezzen és szorosabb ostromzárba vonja a légi bázist.

Az ISIS terrorszervezet az időjárást is felhasználta és kihasználta saját előnyére Deir Ezzorban: az általuk alkalmazott módszer, az, hogy fémtörmelék juttatnak a homokviharokba, blokkol szinte minden érzékelő berendezést, a viharos szél gátolja a repüléssel kapcsolatos tevékenységeket a légi bázison, ami megoltalmazná a külső védvonalakat. Mégis eddig képtelen volt bármilyen sikerre, hogy elvágja a városból a repülőtérre vezető utánpótlási vonalakat oda-vissza. Amikor átmenetileg sikerült nekik, akkor sem volt tartós ez az állapot.

‏Ez akkor változott meg, amikor az úgynevezett „nyugati koalíció” 2016 szeptemberében beavatkozott és amerikai katonai repülőgépek támadták meg a Szíriai Fegyveres Erők védelmi vonalait. Ugyanebben az időpontban az ISIS terrorszervezet Dzsabal Al-Thardeh (magyarul a Thardeh-hegy) ellen intézett támadást, amelyet a terroristák emiatt elfoglaltak. Mindeddig a Szíriai Arab Fegyveres Erőknek nem sikerült visszafoglalni ezt a területet, hogy ezáltal helyreállítsák az utánpótlási vonalukat a város felé. Bár a Szíriai Arab Hadsereg egységei az Orosz Légierő és a Szíriai Légierő segítségével jelentős sikert értek el, a dolgok még nem állnak úgy, mint az USA vezette koalíció tévedését megelőzően.

‏Az események ilyen sorozata vezetett el oda, ami ma történik: a Szíriai Fegyveres Erők mozgósították egységeiket, amelyek a legnagyobb létszámú és erejű bevetett csapatok a szíriai háború kezdete óta, és megindítottak egy hadműveletet, hogy visszafoglalják a szíriai-iraki határszakaszt és utat törjenek Deir Ezzorba. Ez a hadművelet nem az Amerikai Egyesült Államok uralkodó osztályának kedve szerint alakul, és az USA többször megpróbálta megakadályozni, azonban a szíriai parancsnokság nem ült fel az USA fegyveres erők provokációinak és folytatta a hadműveletet, hogy elérje a kitűzött céljait.
‏Most 2017 augusztusában kijelenthetjük, hogy Deir Ezzor városa, népe és védői keményebb és hosszabb ostromot állnak ki, mint Leningrád a második világháborúban!

Már nem fog sokáig tartani, hogy sivatagi harcosaink megölelhessék testvéreiket és bajtársaikat Deir Ezzorban, valamint egyszer és mindenkorra megakadályozzanak minden további idegen kísérletet, ami Szíriát kisebb államokra akarja darabolni.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑