Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2017. 06. 15.

A dél-arábiai apostoli helynök Jemen katasztrofális helyzetéről

2017. 06. 15.

Jemen némely részén katasztrofális a helyzet, mégha jelenleg nem is lehet átfogó képet alkotni az egész helyzetről, mert nehéz bejutni oda és hiteles információkhoz jutni, amelyeket nem szűr meg a propaganda – tájékoztatta az AsiaNews katolikus hírgynökséget Paul Hinder prelátus, dél-arábiai apostoli helynök, amikor értékelte a harminc éve véres háborúban álló arab ország humanitárius helyzetét. 

Elfelejtett nemzet, magára hagyott lakosság

Mintha elfelejtették volna ezt az országot, csak a tájékoztatás síkján lehet hallani róla, pedig sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. A szembenálló felek egyike sem mondható ártatlannak, mert mindkét oldalon vannak jogsértések. A harcok árát persze a polgári lakosság fizeti meg, melyet magára hagytak, elfelejtettek.

Két éve tartó véres belső konfliktus

2015 januárjától az Öböl nemzete egy véres belső konfliktus színhelye, melyben Abedrabbo Mansour Hadi egykori szunnita vezetése áll szemben a síita Houth lázadókkal, akiket Irán és a libanoni Hezbollah támogat. 2015 márciusában egy szaudi szervezésű rajtaütés keltette fel az ENSZ érdeklődését, mert a harcokban gyermekeket is megöltek. A két év során 8000 embert gyilkoltak meg, 44 ezer a sebesültek száma, három millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására. A háború miatt hét millió ember, a lakosság több mint egynegyede éhezik, az országban tízpercenként meghal egy öt év alatti gyermek és Jemen egészségügyi ellátásának több mint a fele használhatatlan.

Kolerajárvány pusztít

Súlyosbítja a helyzetet a kolerajárvány, mely valódi szükségállapotot okozott az országban. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint 74 ezer esetet regisztráltak, 605-an meghaltak, 40 százalékban gyermekek. Ha nem lesz sürgős közbelépés, akkor a betegek száma hamarosan eléri a 300.000-et. Egyre több a beteg kisgyermek és a kórházak nem győzik az ellátást.

Imádság az egész közösségért

Jemen lakosságának 99 százaléka muzulmán – magyarázza Paul Hinder prelátus, dél-arábiai apostoli helynök – és mi mindenkiért imádkozunk. Nemcsak az egyes személyekért mondunk imát, hanem átöleljük az egész közösséget. Nemrég az Abu Dhabi plébánia meglátogatása során arra kértem a híveket, hogy mi keresztények imádkozzunk az egész Jemen békéjéért.

A Szükséget szenvedő egyház segélyszervezet támogatása

Vannak azonban magánszemélyek és szervezetek, melyek pénzbeli és anyagi segítséggel szolgálnak, de a fő probléma a támogatás szétosztása. Mi készek vagyunk segíteni, de a helyzet most nagyon nehéz és óvatosnak kell lenni. Az egyház folytatja a csendes segítő tevékenységét. Továbbra is fontos az imádság és az érdeklődés ébren tartása – tájékoztat Paul Hinder prelátus, dél-arábiai apostoli helynök a jemeni humanitárius helyzetről.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑