Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Európa

2022. 04. 23.

A Donbasz és Dél-Ukrajna elfoglalását tűzték ki célul az oroszok

2022. 04. 23.

Cél, hogy az orosz csapatok szárazföldi folyosót hozzanak létre a Krím felé.

Megnevezte az orosz honvédelmi minisztérium az Ukrajna ellen indított „különleges katonai művelet” második szakaszának feladatait – írja a Lenta.ru-ra hivatkozva a Vadhajtások.

Rusztam Minnyihanov, az orosz hadsereg egyik parancsnoka azt mondta, hogy az orosz haderő célja a Donbasz (Donyeck és Luhanszk régió), valamint Dél-Ukrajna teljes ellenőrzése. A minisztérium közleményében szintén célként fogalmazta meg, hogy az orosz csapatok szárazföldi folyosót hozzanak létre a 2014-ben annektált Krím felé.

A különleges hadművelet második szakasza szó szerint két napja kezdődött meg” – tette hozzá Minnyihanov.

Sárga: Ukrajna Lila: megszállt terület február 24-e Piros: megszállt terület február 24-e óta Rózsaszín: előretolt oroszországi műveleti terület

Fölénybe kerülhetett és egyre nagyobb területeket foglal el az orosz túlerő Ukrajna keleti részén

Fölénybe kerülhetett és egyre nagyobb területeket foglal el az orosz túlerő Ukrajna keleti részén – nagyjából ez látszik az utóbbi napok hadijelentéseiből, bár továbbra is rendkívül nehéz ellenőrizni a háborúból érkező hírek hitelességét. Egy magas rangú orosz katonai vezető bejelentette, hogy nem csak a Donyec-medencét, hanem Dél-Ukrajnát is el akarják foglalni. Az ukránok szerint csak akkor van esélyük az oroszok ellen, ha kapnak még nyugati fegyvereket – számolt be róla az M1 Híradó.

Az orosz hadügyminisztérium péntek reggeli tájékoztatásából kiderült, hogy Kalibr cirkálórakétákat lőttek ki az orosz Fekete-tengeri flotta egyik fregattjáról.

A rakéták egy zászlóaljnyi ellenséges katonát semmisítettek meg felszerelésükkel együtt Meliorivne vasútállomásán. Az ukrán hadsereg három további egységét semmisítették meg a precíziós bombák – köztük egy S-300-as légvédelmi üteget – sorolta Igor Konasenkov, az orosz hadügyminisztérium szóvivője. A nyugati elemzők azonban arra emlékeztetnek – az utóbbi napokban jelentősen csökkent a modernebb, precíziós fegyverek használata. Az orosz hadsereg többségében hagyományos tüzérséggel lövi az ukrán állásokat – tette hozzá.

Egyre nő a feszültség Odesszában is, az orosz flotta rendszeresen lövi rakétákkal a kikötővárost. Egy magas rangú orosz parancsnok pedig bejelentette, továbbra is stratégiai cél a kikötő, és teljes Dél-Ukrajna megszerzése.

A területi veszteségeket az ukrán hadvezetés is elismeri, de azokat nem tartja jelentősnek. Azt mondják, az oroszoknak nem sikerült nagyobb áttörést elérniük.

„Donyeck és Luhanszk megyében az elmúlt huszonnégy órában kilenc ellenséges támadást vertünk vissza. Megsemmisítettünk egy tankot, kilenc gyalogsági egységet két szállítójárművel, egy tüzérségi üteget, és egy lőszerraktárat” – sorolta saját eredményeiket Olekszandr Stupun, az ukrán vezérkar szóvivője.

Az ukrán hadvezetés azt reméli, hogy az elmúlt néhány nap veszteségeit még vissza tudják szerezni, ha megfelelő mennyiségű fegyverzetet kapnak a nyugati szövetségesektől. Az elmúlt napokban több felajánlás is érkezett, Hollandia német gyártmányú önjáró lövegeket küld, Franciaország pedig saját CAESAR lövegeit ajánlja fel. Az Egyesült Államok pedig naponta szállít újabb és újabb fegyvereket a frontra.

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑