Cadmus fordítás Cadmus
Emirátusok

2018. 08. 30.

A Dubai nemzetközi repülőteret támadta a jemeni ellenállás

2018. 08. 30.

A jemeni légierőnek és a jemeni ellenállásnak sikerült egy drón támadást végrehajtaniuk a Dubai Nemzetközi Repülőtér ellen. Ez mindenféleképpen katonai sikerként könyvelhető el a jemeni ellenállás oldalán, hiszen 2015-ben amikor a Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok megindította a Jemen elleni katonai agressziót lenézték a jemeni hadsereg képességeit és általánosságban véve a jemeni népet. Azonban úgy tűnik komoly ára lesz annak, hogy a háború során lebecsülték az ellenfelet.

A Dubai elleni légicsapás hírét a SANAA jemeni hírügynökség, a Yemen Press Agency és az iráni Press TV is megerősítette. A jemeni ellenállás és a jemeni légierő forrásai szerint a légitámadást egy hosszú hatótávolságú pilóta nélküli repülőgép, vagyis egy drón hajtotta végre. A drón a Sammad-3 besorolású típusba tartozik, mely nevét a meggyilkolt jemeni elnök Saleh Ali Al-Sammad után kapta.

A jemeni légierő szóvivője kijelentette, hogy a támadás leállította a Dubai repülőtér forgalmát. A támadás miatt leállt a személyszállítás és a légi teher forgalom is. A légitámadás hasonló volt ahhoz, melyet korábban, július 26-án hajtottak végre, szintén drónok bevetésével az Abu Dhabi repülőtér ellen. Személyi sérülés azonban egyik esetben sem történt. A szóvivő szerint ez a csapás válasz az Emirátusok részvételére a 2015-óta folyó Jemen elleni háborúban, melynek eddig 15-16 000 áldozata van. És ez egyben figyelmeztetés az Emirátusok vezetői számára, hogy ők is elérhető távolságra vannak a jemeni légierő számára.

Mindenesetre a Sammad-3 drón használata jelentős katonai sikernek számít, hiszen a robbanóanyaggal felszerelt szerkezet több mint 1200 kilométert tett meg a Dubai repülőtérig. Ráadásul a távolság nagy részét ellenséges légtérben. A jemeni légierő már korábban is elért kisebb-nagyobb sikereket drónok bevetésével. Elsősorban a szaúdi katonai koalíció által használt katonai bázisokat támadják Jemen és Szaúd Arábia területén. Ezzel a fajta hadviseléssel az utóbbi hónapokban jelentős veszteségeket okoztak a szaúdi hadseregnek és az oldalukon harcoló zsoldos egységeknek.

Orientalista.hu – Al-Isfahani Forrás: yemen-rw.org

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑