Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 11. 19.

A dzsihadistákat védi az olasz igazságszolgáltatás

2017. 11. 19.

Az igazságszolgáltatás bürokratikus útvesztője miatt nem tud börtönbe juttatni egy olasz főügyész öt dzsihadistát, akik bizonyíthatóan kapcsolatban álltak az Iszlám Állam terrorszervezettel, ráadásul közülük legalább egyvalaki öngyilkos merényletet tervezett Olaszországban.

Az olasz sajtóban a minap jelent meg, hogy az észak-olaszországi Torino ügyészének öt, az Iszlám Állam terrorszervezettel bizonyíthatóan kapcsolatban álló dzsihadistát nem sikerült börtönbe juttatnia az olaszországi igazságszolgáltatás rugalmatlansága miatt. A hírforrások szerint az öt férfi Tunéziából érkezett Olaszországba 2014-ben, letelepedési engedélyt is sikerült szerezniük, miután elhitették a hatóságokkal, hogy beiratkoztak egy egyetemre, ahol eleget tesznek a tanulmányi követelményeknek.

Amikor már biztosra vették, hogy az olaszországi tartózkodásuk nem kerülhet veszélybe, akkor Pisa városába költöztek, és kábítószer-kereskedelemből tartották fenn magukat.

A híradások szerint éppen ez lett a vesztük, az öt tunéziai férfi elleni vizsgálat ugyanis azután kezdődött, hogy egyikük fennakadt az olasz katonai rendőrség drogügyletekkel kapcsolatos kivizsgálásán. A férfinak a Facebook-fiókját is átvizsgálták a hatóságok, és kiderült: szoros kapcsolatot ápol az Iszlám Állam harcosaival, ráadásul néhány barátjának azt is megígérte, hogy egy olaszországi öngyilkos merénylettel követi a mártírhalált halt társait. A férfit ezután Toscanában tartóztatták le.

Andrea Padalino torinói ügyész májusban kérte először a bíróságot a gyanúsítottak őrizetbe vételére, illetve letartóztatására, mivel számos bizonyíték állt a hatóságok rendelkezésére arról, hogy a tunéziai férfiak merényletet terveztek elkövetni Olaszországban. Az ügyész azonban falakba ütközött: a dzsihadista csoportot nem lehet őrizetben tartani – közülük egyébként hárman a drogügyletek miatt őrizetben vannak, ketten viszont szabadlábon védekezhetnek –, ráadásul az olasz igazságszolgáltatási rendszer egyik törvénye feljogosítja a gyanúsítottakat, hogy a legfelsőbb bíróságnál fellebbezzenek a letartóztatási parancs ellen.

A torinói ügyész kérelmét az elsőfokú bíróság elutasította, de Padalino ezután sikeres fellebbezést nyújtott be a felsőbb bírósághoz. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a tunéziaiakat addig nem lehet letartóztatni, amíg az olasz semmítőszék nem hoz ítéletet a fellebbezésről, amelyet az öt férfinak november 26-ig van lehetősége előterjeszteni.

A felsőbb bíróság egyébként azt mondta: döntésénél figyelembe vette, hogy a gyanúsítottak közül legalább az egyik „készen állt terroristacselekmény elkövetésére olasz területen”, és mindannyian kifejezésre juttatták szoros elköteleződésüket a szélsőséges és erőszakos dzsihadista ideológia mellett. A férfiak ráadásul azt állították, hogy a közösségi médiának köszönhetően más szélsőségesekkel is sikerült kapcsolatba lépniük, miközben éltették a mártírhalált halt dzsihadista harcosokat és jogi, illetve anyagi segítséget is nyújtottak az elfogott fegyvereseknek, továbbá igyekeztek segíteni azokat is, akik a háborús zónákba terveztek utazni.

Magyar Idők Online – Tóth Loretta

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑