Cadmus fordítás Cadmus
Riport

2019. 08. 12.

A ,,Fehér Sisakosok,, mítosza véget ért. Interjú egy ENSZ fegyverzeti ellenőrrel

2019. 08. 12.

A ,,The Wall will Fall,, oldal készített egy interjút Scott Ritter, korábbi ENSZ fegyverezetellenőrrel, aki az OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) programban dolgozott és 1991 és 1998 között Irakban kutatott vegyi fegyverek után.

Ritter elmondása szerint az OPCW Szíriában is egy FFM (fact finding mission) küldetést hajtott végre, melynek során a Khan Sheikhoun-ban és Douma-ban vizsgálódtak az ott történt vegyi támadásokkal kapcsolatban. A korábbi ellenőr szerint azonban ezek a vizsgálatok titokban folytak, éppen ezért ezekből nem lehet következtetést levonni és nem bizonyítható, hogy pontosan mi is történt ezeken a településeken.

Ritter szerint az OPCW vizsgálat másik nagy hibája az, hogy előre eldöntötték, hogy mit szeretnének látni a vizsgálat eredményeként. A nyugati országok és a nyugati média pedig egyértelműen a szíriai kormány csapatokat vádolta a vegyi támadások elkövetésével. Az OPCW helyszíni szemlét lefolytató munkatársai pedig a ,,szíriai ellenzéknek,, hazudott terrorista csoportoktól, sőt egyenesen az Al-Kaidától kapták az információkat.

Az egyik ilyen helyszínen lévő csoport az ún. ,,Fehér Sisakosok,, nevű szervezet volt, akik SAMS (Syrian American Medical Society) néven is ismertek voltak. Ez a csoport azonban közvetlenül az Al-Kaida helyi szárnyához tartozott és a parancsokat is közvetlenül tőlük kapták. Éppen ezért nem lett volna szabad hiteles forrásként feltüntetni őket, pedig as OPCW vizsgálatok egyértelműen az ő tanúvallomásaikra épültek.

Scott Ritter már a Szíriában zajló vizsgálat idején kijelentette, hogy kétségei vannak az eredményekkel kapcsolatban, hiszen minden forrás az Al-Kaidától és az ,,ellenzéknek,, hazudott fegyveres iszlamista csoportoktól származik.

A nyugati média és a nyugati kormányok mégis a terrorista csoportokkal együttműködő ,,fehér sisakosokat,, tartják hiteles forrásnak, holott több forrás is bizonyította azt, hogy közvetlenül is részt vettek vegyi támadások előkészítésében, melyek elkövetésével később a szíriai kormány csapatokat vádolták meg. A támadásokhoz használt vegyi anyagokat pedig közvetlenül nyugati (brit, francia, belga) hírszerző szervezetektől kapták. Ezek a támadások pedig okot szolgáltattak az amerikai kormány számára, hogy légicsapásokat hajtson végre a szíriai kormányerők ellen.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (thewallwillfall.org)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑