Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2016. 03. 09.

A francia légierő csak akkor avatkozhat be Líbiában, ha máshonnan visszavonul

2016. 03. 09.

A francia hadsereg vadászbombázói nem képesek új hadszíntéren, így például Líbiában beavatkozni, ha előtte máshonnan nem vonulnak vissza – mondta kedden a francia légierő vezérkari főnöke katonai témákkal foglalkozó szakújságírók előtt Párizsban.

“Nem tudunk egyszerre jelen lenni a Száhel-övezetben, Közel-Keleten és még Líbiában is” – fogalmazott André Lanata. “A francia légierő kapacitása határára érkezett” – tette hozzá.

A vezérkari főnök emlékeztetett arra, hogy a francia légierő jelenleg felderítő repüléseket és légicsapásokat végez Szíriában és Irakban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állásai ellen. A bombázók Jordániában és az Egyesült Arab Emírségekben állomásoznak.

Lanata szerint a francia légierő csak akkor tud beavatkozni Líbiában, ha máshonnan visszavonul, vagy növelik kapacitásait.

“Egyelőre nincs politikai döntés a líbiai beavatkozásról” – emlékeztetett ugyanakkor André Lanata.

“Az egyetlen dolog, amit a francia hadsereg eddig tett, azok felderítő repülések a hadszíntér dokumentálására, ami természetes, amikor feltűnik egy instabil övezet” – hívta fel a figyelmet.

A tábornok tájékoztatása szerint a francia hadsereg 180 vadászbombázójából jelenleg mintegy húsz állomásozik külföldön.

A francia légierőnél jelentős átalakulás történt, 2008 óta a testületnél mintegy 18 ezer munkahely szűnt meg, jóllehet a tavalyi párizsi terrortámadások miatt Francois Hollande államfő felfüggesztette a további leépítéseket a hadseregnél.

Orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑