Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2020. 07. 23.

A franciák illegális ásatásokat végeznek Szíriában

2020. 07. 23.

Francia régészek titokban illegális ásatásokat végeznek Szíria keleti részén, Deir Ezzor kormányzóság területén, mégpedig a kurd ,,Szíriai Demokratikus Erők,, (SDF) nevű milícia védelme alatt.

Helyi források szerint a franciák már hónapok óta folytatnak titokban ásatásokat a korábbi ,,Dor Katlimo,, nevű ókori településen, mely Deir Ezzor kormányzóság északi részén, Ghariba Al-Sharqiya falu közelében található.

A helyi lakosok beszámolói szerint a francia régészek éjszaka folytatják az illegális ásatásokat a kurd milicisták védelme alatt. Éjféltől egészen reggelig dolgoznak és azután visszavonulnak az Al-Amar olajmező környékén lévő táborokba, ahol külföldi csapatok, köztük franciák is állomásoznak.

Az ókori lelőhelyekben talált lelet anyagot természetesen magukkal viszik a táborba és szokásukhoz híven kilopják az országból.

Ez azonban nem meglepő, hiszen Nagy Britanniával közösen, a franciák évszázadokon keresztül rabolták el a közel-keleti országok műkincseit.

Egyiptom és az ókori Mezopotámia kincsei a mai napig illegálisan vannak brit és francia múzeumokban.

A franciák által kirabolt szíriai lelőhelyek igen fontos történelmi jelentőséggel bírnak. A ,,Dor Katlimo,, nevű régészeti területen például a Kr.e. 14. és 10. század között már lakott település volt. És ennek a gazdag régészeti lelőhelynek a kifosztásához jelenleg 200 francia katona asszisztál.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Syrian Reporters)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑