Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 10. 21.

A franciák Oroszország segítségét kérik csapataik kivonásához Szíriából

2019. 10. 21.

A Francia Különleges Erők Oroszország segítségét kérik ahhoz, hogy egységeiket ki tudják vonni Szíria észak-keleti területeiről. Ezt Emmanuel Dupuy, az ,,Institute for Prospect and Security in Europe,, (IPSE) nevű szervezet elnöke nyilatkozta az orosz Sputnik hírügynökségnek szombaton.

A Sputnik hírügynökségnek adott interjúban Dupuy kijelentette, hogy szükség van egy Oroszország és Franciaország közötti katonai együttműködésre Szíria északi részén.

Az interjú során Emmanuel Dupuy kijelentette, hogy a francia különleges erők jelenléte nem azért szükséges Szíriában, mert Franciaország ellenzi a török katonai beavatkozást, hanem az Iszlám Állam elleni harc miatt fontos.

Szerinte Észak-Szíriában a franciák vissza fogják állítani a katonai jelenlétet. Azonban az amerikai kivonulás és a további amerikai támogatás hiánya miatt az olyan országok, melyek különleges erőket állomásoztatnak Szíriában, mint például Németország, most kivonják egységeiket az országból.

Az igazgató szerint nincs hatékony összefogás arra, hogy Törökország katonai akcióit megállítsák. Franciaország pedig nem szeretne a két szembenálló fél közé kerülni. A franciák pedig jelenleg csupán megfigyelő szerepet töltenek be a térségben és csöndben nézik ahogyan a török hadsereg kurd civileket gyilkol.

Sokakat meglep az, hogy Franciaország nyit Oroszország irányába. Dupuy különösen sajnálatosnak tartja, hogy a nyugat európai országok nem vesznek részt az oroszok által támogatott, szíriai rendezéssel kapcsolatos ún. ,,Astana folyamatban,,. Sőt Franciaország korábban ellenségesen viszonyult az orosz katonai jelenléthez Szíriában és még az Oroszország elleni szankciókat támogatta. Most pedig a franciák Oroszország segítségét kérik.

Az igazgató szerint ennek az az egyik oka, hogy Emmanuel Macron francia elnök rájött arra, hogy az általuk korábban támadott szíriai kormány a helyén marad és hamarosan visszaáll a szíriai ellenőrzés az egész ország felett.

A Sputnik hírügynökség számára azt is kijelentette, hogy korábban Macron elnök jelentős támogatást nyújtott a kurdoknak, és a kurdok vezetőit fogadta is Franciaországban. A török katonai műveletek kezdetén pedig azonnal a kurdok védelmére kelt és elítélte Törökországot. Akkor azonban nem zavarta őt Törökország politikája, amikor a törökök támogatták az Iszlám Államot és más terror szervezeteket Idlibben.

Franciaország eddig mindig kettős játszmát játszott Szíriában, azonban az Egyesült Államok kivonulása miatt ezt már nem teheti meg, hiszen mozgástere jelentősen leszűkült az amerikai támogatás nélkül.

A francia különleges erők 2016-óta vannak jelen Szíria északi részé, azonban tisztában vannak azzal, hogy a kurdokat képtelenek megvédeni a törököktől. Az amerikai távozás után ráadásul a terrorizmus elleni harc is leállt és mivel a törökök segítségével több száz terrorista szökött meg a börtönökből félő, hogy az Iszlám Állam is újból megerősödik.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News )

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑