Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2024. 02. 02.

A gázai gyermekek többsége mentális egészségügyi támogatásra szorul

2024. 02. 02.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) becslései szerint a palesztinok lakta Gázai övezetben az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között négy hónapja zajló fegyveres konfliktus során több mint 17 ezer gyereket elválasztottak a családjától, és többségük mentális egészségügyi támogatásra szorul.

“A gyerekek tartós, rendkívül magas szintű szorongás és étvágytalanság tüneteit mutatják. Nem tudnak aludni, érzelmi kitöréseik vannak, vagy pánikba esnek, valahányszor bombatámadás éri a térséget” – mondta Jonathan Crickx, az UNICEF megszállt palesztin területekért felelős kommunikációs vezetője a Gyermekalap pénteki genfi közleménye szerint.

A kommunikációs vezető szerint az UNICEF már a háború előtt úgy vélte, hogy az övezetben 500 ezer gyermeknek van szüksége mentális és pszichoszociális támogatásra.

“Mai becsléseink szerint szinte minden gyermeknek szüksége van erre a támogatásra, ez több mint egymillió gyermeket jelent” – tette hozzá.
Pénteken az ENSZ humanitárius irodája is aggodalmát fejezte ki a Hán-Júniszban zajló harcok miatt, mert azok sok embert kényszerítettek elmenekülni a Gázai övezet déli részén található Rafah városába.

“Szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon aggasztónak tartjuk az erőszak fokozódását Hán-Júniszban, aminek eredményeként megnőtt a Rafahban menedéket kereső, lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek száma” – mondta Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának szóvivője.

A szóvivő szerint a várost egyre több támadás éri. Külön aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a helyi kórházak közelében zajló heves harcok veszélyeztetik az egészségügyi személyzet, a sebesültek és betegek, valamint az ott menedéket kereső, belső menekültek biztonságát.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 27 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

MTI nyomán

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑