Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2019. 12. 26.

A gázai keresztények karácsonyi álma, hogy az ünnepre Betlehembe zarándokolhassanak

2019. 12. 26.

Az egyik legkedveltebb és a keresztények közt közös karácsonyi énekünk a latin nyelvű Adeste fideles læti triumphantes, Venite, venite in Bethlehem. Magyarul: Ó, jöjjetek, hívek, ujjongva, vidáman, Ó jöjjetek, jöjjetek, Betlehembe!.

A dal minden keresztény lelkét megérinti, de különösen szól azoknak, akiknek elei az apostoli keresztényekkel együtt éltek és akiknek kései leszármazottai ma is a Szentföld lakosai. Közülük a Gázai övezetben élő keresztények számára a távolság nem nagy, mindössze 60-70 km a Születés házáig, de mégsem juthatnak el Betlehembe, így csak álmukban térdelnek oda a Születés-bazilika csillag megjelölte pontjához, hogy ősi szokás szerint megcsókolják azt a földet, ahol a világ Üdvözítője megszületett.

A Gázai övezet egy kicsi zárt világ, Izrael déli tengerparti részén. Itt húzódik az a 41 kilométer hosszú, 6-12 km széles sáv, melynek területe mindössze 360 négyzetkilométer. Csak összehasonlításként említjük, hogy a jelenleg 1,7 millió lelket számláló Budapest népessége 530 négyzetkilométeren él.

A majd feleakkora szűk gázai területen él mintegy 2 millió palesztin, akik szunnita muzulmánok és soraikban lakik egy kicsi töredék keresztény, számuk 2-3 ezer. Döntő részük ortodox keresztény, pár százan közülük katolikusok. Az övezet fővárosa Gáza, ahol 171 katolikus hívő alkotja a város plébániáját. Hívei két hónapja új lelkipásztort kaptak az argentin Gabriel Romanelli atya személyében.

Vaticanews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑