Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2021. 03. 03.

A háborús bűncselekményeket vizsgála Palesztinában a Nemzetközi Büntetőbíróság

2021. 03. 03.

Hivatalos vizsgálatot indít a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények ügyében – jelentette be szerdán Fatou Bensouda, az ICC főügyésze.

Hangsúlyozta, hogy a vizsgálatot függetlenül, pártatlanul és tárgyilagosan, részrehajlástól mentesen fogják lefolytatni.

A vizsgálat megindításáról szóló döntést csaknem öt évig tartó, hosszú előzetes vizsgálódásai nyomán hoztuk meg – jelentette ki Bensouda. Hozzátette: a következő lépés annak meghatározása és értékelése lesz, hogy a palesztin, illetve izraeli hatóságok lefolytattak-e saját vizsgálatokat.

A Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság üdvözölte a fejleményeket.

Ez egy régen várt lépés, amely a palesztinoknak az igazságosság iránti fáradhatatlan erőfeszítéseit szolgálja. Ezek elengedhetetlen pillérei annak a békének, amelyet a palesztin nép óhajt és megérdemel – áll a palesztin külügyminisztérium nyilatkozatában.

A Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet szintén örömét fejezte ki a döntés kapcsán egyben pedig védelmébe vette a saját cselekményeit.

“Üdvözöljük az ICC döntését, hogy kivizsgálja az izraeli megszállás alatt elkövetett háborús bűncselekményeket népünk ellen” – jelentette ki Hazem Kászem, a Hamász szóvivője.

Mint mondta, ez előrelépés a palesztin áldozatoknak juttatott igazságszolgáltatás ösvényén.

“Az ellenállásunk törvényes és a népünk védelmét szolgálja. Minden nemzetközi szabály engedélyezi a legitim ellenállást” – hangoztatta Kászem.

Az ICC főügyésze 2019-ben úgy fogalmazott, hogy “indokolható alapja van annak a feltételezésnek, hogy háborús bűncselekményeket követtek el vagy hajtanak végre Ciszjordániában, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet is”.

A főügyész lehetséges elkövetőként mind az izraeli védelmi erőket, mind pedig a fegyveres palesztin csoportokat megnevezte.

Az ICC kérelmeket elbíráló bírói tanácsa (Pre-Trial Chamber) február 5-én hozott döntést arról, hogy a büntetőbíróság hatáskörrel rendelkezik a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények és atrocitások kivizsgálása ügyében.

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok, Oroszország, Izrael és Kína azonban nem fogadja el a testület joghatóságát.

Az ICC a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket akkor is vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó.

A törvényszék csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága az alapokmányát ratifikáló országokra terjed ki.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑