Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2017. 09. 20.

A Hamasz átadná Gázai övezet irányítását Abbasznak

2017. 09. 20.

A Gázai övezetet uraló Hamasz radikális palesztin szervezet felkérte kedden Mahmúd Abbasz palesztin elnököt, hogy küldjön tisztségviselőket Gázába, akik visszavennék a Hamasz által egy évtizede megkaparintott keskeny, part menti övezet ellenőrzését.

Iszmail Haníje, a Hamasz (Iszlám Ellenállási Mozgalom) vezetője kijelentette: szervezete komolyan gondolja, hogy visszaadja a hatalmat a Nyugat által támogatott palesztin vezetőnek, egyúttal felszólította őt, hogy „gyakorlati lépésekkel” reagáljon kezdeményezésükre.

A Hamász előzőleg értésre adta, hogy – engedve Abbasz kulcsfontosságú követelésének – kész felszámolni azt a vitatott gázai bizottságot, amely az elmúlt hónapokban az övezet közigazgatását irányította. Emellett felajánlotta az összes kormányzati funkció átadását az Abbasz irányította Palesztin Hatóság kezébe, valamint közös általános választások megrendezését Ciszjordániában és a Gázai övezetben, egy új palesztin egységkormány létrehozása céljából.

„Világos és őszinte meghívással fordulunk önökhöz, és nem gördítünk semmilyen akadályt az egységkormány Gázai övezeti munkája elé” – mondta Haníje, miután visszatért Kairóból, ahol ő és más Hamasz-vezetők ritkaságszámba menő tárgyalásokat folytattak egyiptomi vezetőkkel.

Nyilatkozatában Haníje méltatta a Hamasz és Egyiptom között lezajlott közeledést is. Egyiptom 2013-ban, miután a hadsereg elmozdította az ország megválasztott iszlamista elnökét, Mohamed Murszit, megszakította kapcsolatait a Murszi által támogatott radikális palesztin csoporttal, és blokád alá helyezte a Gázai övezetet.

A Hamasz pénzügyi és politikai tekintetben is bajba került az övezet évek óta tartó izraeli-egyiptomi blokádja, valamint az Abbasz által az utóbbi időben gyakorolt gazdasági nyomás hatására.

Az iszlamista szervezet 2006-ban – egy évvel Izrael Gázai-övezetből való kivonulása után – megnyerte az utoljára akkor megtartott palesztin parlamenti választásokat, majd 2007-ben fegyveres úton hatalmába kerítette a Földközi-tenger partján húzódó enklávét és elüldözte a Fatah párt ottani vezetőit.

Az Abbasz vezette, mérsékelt Fatah mozgalom és a Hamasz már többször folytatott tárgyalásokat a megbékélésről, s egy sor kérdésben megállapodásra is jutott, de végül soha nem tudták rendezni vitájukat és helyreállítani a Fatah fennhatósága alatt álló Ciszjordánia és a Gázai övezet politikai egységét.

A Hamasznak több ezer fegyveres harcosa, valamint számottevő rakéta- és aknavető arzenálja van, s mindig is elutasította a leszerelésüket, vagy azt, hogy harcosait Abbasz ellenőrzése alá helyezze. A két palesztin erő Izrael kérdésében is megosztott. Míg Abbasz elsimerte Izraelt és lemondott a zsidó állammal szembeni erőszakról, addig a Hamasz célul tűzi ki Izrael felszámolását.

Az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakára New Yorkba induló Abbasz vasárnap már óvatosan üdvözölte a Hamasz kezdeményezéseit.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑