Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2017. 09. 13.

A Hamasz kész megbékélni a Fatahhal

2017. 09. 13.

A Gázai övezetet uraló Hamasz (Iszlám Ellenállási Mozgalom) radikális plasztin szervezet kész megbékélni a Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah palesztin mozgalommal – közölte e-mailen továbbított sajtóközleményében az iszlamista Hamasz kedden.

A Hamasz szerint értesítették Hálid Favzit, az egyiptomi hírszerzés vezetőjét, hogy a szervezet kész a megbékélésről tárgyalni Mahmud Abbasz palesztin elnök pártjával, a Fatahhal. A kairói hatóságokat arról is tájékoztatták, hogy az egyiptomi fővárosban folytatnák a tanácskozásokat egy erről szóló megállapodásról, illetve az abban foglaltak végrehajtásának mechanizmusáról.

A közlemény szerint Hamasz-küldöttség is járt Kairóban, élén Iszmail Haniyehvel, a mozgalom politikai vezetőjével. A delegáció megerősítette a szervezet készségét, hogy feloszlassa saját közigazgatási szervét a Gázai övezetben, lehetővé téve egy közmegegyezésen alapuló kormányzatnak, hogy átvegye az irányítást az enklávé területén.

A Hamasz emellett az összes palesztin politikai frakció részvételével tartott konferenciát sürgetett, amelyet követően választásokat helyezett kilátásba egy új, palesztin egységkormány létrehozásának céljával.

Bár a Fatah és a Hamasz egy sor kérdésben már korábban is képes volt megállapodásra jutni, eddig azonban a két legnagyobb és rivális palesztin frakció nem tudta rendezni vitáit, és helyre állítani Ciszjordánia és a Gázai övezet politikai egységét.

A Hamasz 2006-ban nyerte meg a parlamenti választásokat a Gázai övezetben, ami a palesztin politikai közélet kettészakadásához vezetett, s a rákövetkező évben hatalmába kerítette az enklávét.

Orientalista.hu – ATV, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑