Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2015. 10. 10.

A Hamasz szerint kitört a “harmadik intifáda”

2015. 10. 10.

A palesztin iszlamista szervezet több ezer híve vonult ki a a Gázai övezetben található Khan Junis város utcáira, ezzel jelezték az izraeli erőknek, hogy készek mártírként bevonulni a megszállt területekre.

A több mint egy hete tartó kelet-jeruzsálemi és ciszjordániai tüntetések átterjedtek a Gázai övezetbe. A megszálló izraeli hadsereg és a palesztinok közötti feszültségnek négy izraeli és több tucat palesztin áldozata van.

A Hamasz vezetője szerint kitört a harmadik intifáda.

– A népfelkelés elkezdődött, nem vonulunk vissza. A felelősség teljes egészében a cionista ellenséget terheli, átlépték az összes lehetséges végső határt, egyszerűen nincs tovább. A népharag elérte legvégső fokát – mondta a szervezet szóvivője.

A palesztin tüntetések hátterében az áll, hogy az izraeli hatóságok a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá vonták a jeruzsálemi Templomhegyet. Az izraeli biztonsági erők a negyven évnél fiatalabb férfiakat nem engedték be az Al-Aksza mecsetbe.

_86047893_029534653

Tüntetések a Gázai övezetben

Zavargások törtek ki a Gázai övezet izraeli határszakaszánál. A pénteki ima után közel 200 palesztin fiatal, érkezett a biztonsági kerítéshez, majd kövekkel és égő gumiabroncsokkal kezdték el dobálni az izraeli oldalon állomásozó katonákat, akik egy kis idő után tüzet nyitottak.

A gázai fiatalok a ciszjordániai palesztinok melletti szolidaritásukat akarták kifejezni, és figyelmeztetni az izraeli erőket, hogy készen állnak az intifádára.

Az izraeli katonák 5 palesztint lelöttek és több mint harminc fiatal megsérült, többen súlyos állapotban kerültek a kórházba.

A Gázai övezetben az elmúlt időszakban folyamatosak voltak az atrocitások az izraeli erők és a palesztin lakosság között. Halálos áldozat viszont először a tegnapi ima után követeltek az összecsapások.

Civilek késsel támadnak egymásra

Pénteken egy palesztin fiatalember, aki az izraeli rendőrök szerint nem beszámítható, egy ortodox zsidó tinédzsert szúrt meg, de még időben leszerelték, nem lett belőle tragédia.

 Egy izraeli rendőrtisztet is megkéseltek nem sokkal azután, hogy Dimonában egy izraeli támadt késsel két beduinra és két palesztinra. – közölte az Euronews.

Nincs nap áldozat nélkül Ciszjordániában

Több mint három hete folyamatosak az utcai atrocitások a palesztin fiatalok és az izraeli katonák között.

Az elmúlt egy hét összecsapásaiban a Vöröskereszt szerint 500 palesztin sebesült meg.

Ez az elégtétel napja, bosszút állnak a mártírjaikért és a megszállás miatt is az izraelieken. Most minden palesztin férfi és nő a frontvonalban küzd. – magyarázta egy palesztin asszony

Egy fiú azt üzeni az izraeli megszállóknak, hogy

 Utolsó csepp vérükig harcolni fogunk ellenük, addig nem hagyjuk abba, amíg el nem kergetjük őket, mindent meg fogunk tenni azért, hogy sikerüljön. – mondta egy fiatal palesztin férfi.

Akárcsak 2000- ben a második intifáda a mostani tüntetések is Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén kezdődött.

Az első palesztin intifáda 1987 és 1993 között volt, a második pedig 2000 és 2005 között. Palesztin oldalon több mint ötezer, izraeli oldalon legkevesebb 1200 halálos áldozatot követelt.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑