Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 06. 08.

A Hezbollah katonai válaszcsapással fenyegeti az Egyesült Államokat

2017. 06. 08.

Megfenyegette az Egyesült Államokat a síita Hezbollah, hogy támadást mér a szíriai állásaikra, ha a nyugati koalíció gépei újra légicsapást mérnek a szír kormányerőkre – írja a 888.hu.

A lap szerint „a Hezbollah fenyegetése valójában a szír kormányerőkkel szövetséges orosz és iráni katonai erők figyelmeztetése egy minden eddigi szíriai megállapodást megsértő amerikai katonai akcióra válaszul.”

Hadi helyzet Deir Ez-Zor térségében

A figyelmeztetés oka az a keddi légicsapás, melyet a szír-iraki határszakasz közelében, Al-Tanafnál hajtott végre az amerikai légierő, célzottan az Assad-párti katonai erők ellen. Az incidensben két szír katona meghalt, s sokan megsebesültek.

A kormánypárti Szíriai Arab Hadsereg végső célja Deir Ez-Zor felszabadítása lenne az iszlamista ostromzár alól, ugyanakkor, a területet az amerikaiak és szövetségeseik is szeretnék magukénak.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) maga jelentette be azt, hogy „a koalíciós erők megsemmisítő csapást mértek a célba vett szíriai kormánybarát csapatokra”. Indoklásuk szerint Assad elnök katonái nem voltak hajlandóak elhagyni az általuk kijelölt biztonsági övezetet, ezért jogos volt a katonai akció, ugyanakkor, azt is leszögezték, hogy nem céljuk az, hogy harcba keveredjenek a szír kormánnyal.

Damaszkusz és Moszkva válaszában rávilágított arra, hogy az Egyesült Államok önkényesen jelentette ki az iraki határterületekről hogy az biztonsági övezet, ezt ugyanis egyetlen biztonsági övezeteket meghatározó nemzetközi egyezményben sem jelölték ki annak.

A támadás után a Hezbollah-közeli al-Manar televíziócsatorna egy videofelvételt közölt, melyen az látható, ahogy egy iráni drón egy amerikai katonát követ titokban Kelet-Szíriában. A síita szervezet ezt bizonyítékknak szánta, hogy megmutassa, hogy Assad elnök csapatai, ha kedvük tartaná, bármikor megtámadhatnák az Egyesült Államok egységeit – mégsem teszik ezt, mert Washingtonnal ellentétben Damaszkusz a békére törekszik.

A légicsapás miatt Irán és Oroszország is nemtetszését fejezte ki. Mindkét állam elkötelezett támogatója a legitim szíriai kormánynak: előbbi részt vett a kormányerőket segítő síita milicisták felfegyverzésében és kiképzésében is, valamint szorosan együttműködik a Hezbollahhal is.

A kormány bukása egyébként nem csak az így is elenyésző számban lévő síita vezetésű országok számát csökkentené le eggyel, de a helyi keresztények számára is katasztrofális következményekkel járna: őket ugyanis a szélsőséges iszlamisták, akik nem csak az Iszlám Államban, de a „mérsékelt” ellenzékben is gyakorlatilag 100%-os többséget alkotnak, hatalomra kerülésük esetén megölnék, elűznék, vagy rabszolgasorba taszítanák.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑