Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2024. 02. 16.

A Hezbollah több tucat rakétát lőtt ki a megszállók telepeire (videó)

2024. 02. 16.

Február 15-én későn a Hezbollah több tucat rakétát lőtt ki az észak-izraeli Kiryat Shmona településre válaszul a közelmúltbeli csapásokra annak szívében, Dél-Libanonban.

A Hezbollah két külön közleményben jelentette be, hogy harcosai több tucat Katyusha rakétát lőttek ki Kiryat Shmonára, és számos Falaq nehézrakétát az Izraeli Védelmi Erők (IDF) ott található bázisára.

A támadásokat „állhatatos palesztin népünk támogatására a Gázai övezetben, valamint bátor és becsületes ellenállásuk támogatására, valamint a nabatieh és al-sowanah mészárlásokra adott válasz keretében hajtották végre” – közölte a csoport.

Legkevesebb 11 civil, főként nők és gyerekek vesztették életüket a dél-libanoni Nabatieh és al-Sowana városok elleni izraeli csapásokban február 14-én

A héber sajtó szerint körülbelül 20 rakétát lőttek ki Dél-Libanonból Kirjat Smonára a Hezbollah válaszlépése közben. A rakéták egy részét az Iron Dome légvédelmi rendszer elfogta. A településen anyagi károkat jelentettek. Áldozatok azonban nem voltak.

A rakétatámadásokra válaszul az IDF közölte, hogy vadászgépei légicsapást mértek három, a Hezbollah által használt épületre a dél-libanoni Qantara, Yarine és Taybeh városokban. Egy másik, a csoporthoz tartozó Labbouneh városában lévő helyszín is célponttá vált – tette hozzá.

Később a Hezbollah azt mondta, hogy négy harcosa meghalt „a jeruzsálemi úton”. A szövetséges Amal Mozgalom katonai szárnyának, a Libanoni Ellenállási Ezrednek a három harcosát is meggyászolta.

Az összecsapások a libanoni-izraeli határon először a gázai háború kezdete után törtek ki, a Hezbollah és szövetségesei, köztük a Hamasz és más palesztin fegyveres csoportok támadásokat hajtottak végre az övezet támogatására.

A határon zajló összecsapásokban eddig hat civil vesztette életét az izraeli oldalon, valamint legalább tíz IDF-katona és tartalékos. A libanoni oldalon több mint 300 ember vesztette életét, köztük a Hezbollah 194 harcosa és legalább 40 civil.

Orientalista.hu -Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑